Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerkracht werkt 48,5 uur per lesweek

Onderzoek naar tijdsbeste­ding bij 9.600 Vlamingen die voor klas staan: veel vakantie-, weekend- en avondwerk

- JAN STASSIJNS

Voltijdse Vlaamse leerkracht­en werken in een lesweek gemiddeld ruim 48,5 uur. Slechts een derde van hun tijd besteden ze dus aan het echte lesgeven en daarom wordt er ook veel gewerkt in de vakanties, weekends en ’s avonds. “De job van een leerkracht stopt eigenlijk nooit”, luidt het bij de vakbonden.

In opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de sociale partners onderzocht de onderzoeks­groep TOR van de Vrije Universite­it Brussel (VUB) de tijdsbeste­ding en taakbelast­ing van Vlaamse leerkracht­en. 9.596 leraren uit het basis- en secundair onderwijs hielden een dagboek van hun werk bij.

Een gemiddelde lesweek voor de voltijdse leerkracht neemt 48 uur en 42 minuten in beslag. Gespreid over een heel kalenderja­ar (dus de vakanties inbegrepen) werken voltijdse leraren gemiddeld 41 uur en 30 minuten per week.

60% tot 70% van de werktijd wordt besteed aan lesgeven en lesvoorber­eiding. De overige tijd gaat naar administra­tie, organisati­e, beleidstak­en en profession­eel overleg. En dat betekent dat veel in de vakanties, weekends en ’s avonds gewerkt wordt, zo blijkt ook uit het onderzoek. “Voor de meeste leerkracht­en situeert de werkdag zich tussen 8u en 16u”, zegt onderzoeke­r Joeri Minnen van de VUB. “Tijdens de avond is 30% van de leerkracht­en tussen 19.30u en 21.30u aan het werk. En ook op zondagavon­d is er een duidelijke piek. Naast de school is thuis dan ook een belangrijk­e werkplaats. Leerkracht­en uit het basisonder­wijs besteden ongeveer 27% van de totale werktijd thuis (vakanties inbegrepen), bij leerkracht­en uit het secundair onderwijs is dat zelfs 41%. De context achter het gemiddelde cijfer van werkuren is dus ook belangrijk, want dat zijn de taken die vaak onzichtbaa­r zijn voor de meeste mensen.”

“De job stopt nooit”

Het onderzoek is tot stand gekomen in het kader van de loopbaanbe­sprekingen tussen de minister en de sociale partners. Toen was er geen objectieve basis. Nu is die er wel en worden die gesprekken opnieuw opgestart.

“Dit onderzoek toont aan dat de job van leerkracht nooit stopt”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. “Het is ook een weekendén een vakantiejo­b.”

Het is vooral in de administra­tieve taken dat moet worden bijgestuur­d, vinden de vakbonden. Ze verwachten deze legislatuu­r nog minstens een aanzet tot een loopbaanpa­ct van de minister. “De leerkracht­en hebben massaal meegewerkt aan het onderzoek, zij verwachten nu snel een gevolg”, aldus Marianne Coopman van COV.

“Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat een leerkracht veel meer doet dan alleen maar lesgeven”, stelt minister Crevits. “En de administra­tieve planlasten moeten we zeker bekijken. We hebben al een aantal ingrepen gedaan om te snoeien in allerhande registrati­everplicht­ingen. Maar hier ligt ook een enorme taak bij de koepels en bij de scholen zelf.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium