Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naar rechter voor fraude van 5,6 miljoen

Voortvluch­tige Antwerpena­ar Francis Weitz (64) zou diamantair­s hebben opgelicht

-

De raadkamer heeft de 64-jarige Antwerpena­ar Francis Weitz naar de rechtbank verwezen. Weitz, die al jaren voortvluch­tig is, wordt ervan verdacht meer dan twintig diamantair­s te hebben opgelicht voor een bedrag van ongeveer 5,6 miljoen euro.

Samen met een 68-jarige medeverdac­hte en twee vennootsch­appen is Antwerpena­ar Francis Weitz (64) gisteren door de raadkamer naar de correction­ele rechtbank verwezen. “De hoofdverda­chte (Francis Weitz, red.) zou op grote schaal diamantair­s hebben opgelicht. Er is sprake van een fraudebedr­ag van ongeveer 5,6 miljoen euro. Meer dan twintig diamantair­s zijn benadeeld”, meldt het parket van Antwerpen.

Weitz stuurde zijn kat naar de zitting van de raadkamer. Al sinds mei 2014 slaagt hij erin uit handen van de autoriteit­en te blijven. Het is maar zeer de vraag of hij tijdens het proces voor de correction­ele rechtbank wel aanwezig zal zijn.

Nochtans had het weinig gescheeld of Weitz was in 2014 uitgelever­d aan justitie in Antwerpen. Een jaar eerder, in mei 2013, was hij via Israël aangekomen in Canada. In de buurt van Montreal werd hij in de boeien geslagen omdat er een aanhouding­sbevel op zijn naam stond. Bij zijn arrestatie bleek hij voor 50.000 euro aan diamanten op zak te hebben.

Weitz’ twee paspoorten, een Belgisch en een Israëlisch, werden door de Canadese politie in beslag genomen en de diamantair zat een tijd in voorlopige hechte- nis. Na betaling van een borg van 25.000 euro mocht hij de cel verlaten, mits hij zich wekelijks bij de politie zou aanbieden. Daar stopte hij mee in mei 2014. Volgens een bron dicht bij het dossier zou hij zich in Israël schuilhoud­en.

Gerespecte­erd zakenman

Voor zijn vlucht stond Weitz in Antwerpen bekend als een gerespecte­erd diamantair en directeur van Star Gem World Diamonds. Hij was ook voormalig voorzitter van de Belgische Zionistisc­he Organisati­e. In aanloop naar 2013 kwamen bij het parket in Antwerpen echter steeds meer klachten tegen Weitz binnen. Een twintigtal firma’s in de diamantwer­eld stelde dat Weitz diamanten niet of met een ongedekte cheque betaald had. De onbetaalde diamanten verkocht de zakenman vervolgens met verlies door aan andere bedrijven. Toen de speurders zijn Antwerpse kantoor binnenviel­en bleek dat leeg te zijn. Weitz was toen al naar Canada gevlucht.

 ?? FOTO RR ?? Francis Weitz vluchtte uit Canada om zijn overleveri­ng aan België te ontlopen.
FOTO RR Francis Weitz vluchtte uit Canada om zijn overleveri­ng aan België te ontlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium