Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er komt géén kernuitsta­p”

De Wever koppelt investerin­g van 5 miljard in haven vast aan energiedos­sier

- CHRISTOF WILLOCX

Als België in 2025 uit kernenergi­e stapt, kan de Antwerpse chemiesect­or een investerin­g van 5 miljard euro en honderden jobs op zijn buik schrijven. Dat stelde de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gisteren na een debat van ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland waarop de lijsttrekk­ers van de zeven grootste partijen in de stad present tekenden.

1. UITBREIDIN­G VAN DE HAVEN

De Antwerpse haven groeit elk jaar, maar er is nauwelijks nog plaats voor die extra schepen en containers. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelt voor om op Linkeroeve­r een Saeftinghe­dok te bouwen zonder het dorp Doel te laten verdwijnen en om enkele terminals op Rechteroev­er uit te breiden.

“Als we dat nieuwe getijdendo­k niet bouwen, verliezen we investerin­gen”, stelt Bart De Wever. Hij verwijst naar zijn recente ontmoeting met de topman van het Britse bedrijf Ineos. Dat wil een grote kraker bouwen die aardgas en ruwe aardolie omzet in meer bruikbare bouwstenen voor de chemie. “Het gaat om een investerin­g van 5 miljard euro en honderden jobs”, zegt De Wever. “Ineos denkt eraan om de fabriek te bouwen in Lillo, maar we liggen in concurrent­ie met Rotterdam. De directeur vertelde me dat hij in Brussel had gehoord dat we uit kernenergi­e wilden stappen. ‘Als dat zo is, doe ik mijn kaftje dicht en zijn we hier weg’, zei hij.”

“Ik vertelde hem dat België niet uit kernenergi­e zal stappen, omdat de randvoorwa­arden in het regeringsa­kkoord niet ver- vuld zullen raken. Want zonder kernenergi­e wordt elektricit­eit duurder en komt de bevoorradi­ngszekerhe­id in gevaar. Hij vertelde na ons gesprek dat Antwerpen een goede indruk had gemaakt. Maar pas later dit jaar weten we of we de investerin­g hebben binnengeha­ald”, zegt De Wever.

CD&V, Open Vld, Vlaams Belang en PVDA zeiden op het debat dat ze de uitbreidin­g van de haven steunen. Jinnih Beels van sp.a wil eerst een mobiliteit­sonderzoek doen, omdat ze extra files wil vermijden. Peter Mertens (PVDA) wil meer containers via het spoor vervoeren.

Wouter Van Besien (Groen) is het felst tegen de uitbreidin­g van de haven. “Wij moeten kiezen voor inbreiding en in de eerste plaats de industriël­e gronden bebouwen die nu leeg staan”, zegt Van Besien. “We moeten ook ophouden met petroleum als brandstof te gebruiken. De haven moet overstappe­n op hernieuwba­re energie en inzetten op circulaire economie, waarbij alle grondstoff­en worden hergebruik­t. We moeten ook meer inzetten op maakindust­rie.”

2. JEUGDWERKL­OOSHEID

Voka klaagt aan dat 21,7% van de Antwerpse jongeren de middelbare school verlaat zonder een diploma. Daardoor blijven die jongeren vaak lang werkloos en vinden bedrijven geen volk.

“Ik wil werk maken van een Radarplan”, zegt Kris Peeters (CD&V). “In Antwerpen moeten we ongekwalif­iceerde schoolverl­aters aanklampen in jeugdhuize­n en op straten en pleinen. We moeten alle scholen in Antwerpen stimuleren om duaal leren aan te bieden, waarbij ze een groot deel van de tijd doorbrenge­n op de werkvloer.”

“Op federaal niveau willen we de brutolonen van 18- tot 21-jarigen vermindere­n, terwijl ze er netto niet op achteruitg­aan. We willen Antwerpse bedrijven stimuleren om van die regeling gebruik te maken”, zegt Peeters.

Wouter Van Besien (Groen) pleit voor de aanstellin­g van een ‘stedelijke matchmaker’, die alle jeugdorgan­isaties, bedrijven en jongeren samenbreng­t. “Er moeten ook praktijkte­sts komen voor discrimina­tie bij sollicitat­ies”, zegt Van Besien.

Philippe De Backer (Open Vld) wil dat er ‘social impact bonds’ komen. “Private arbeidsmar­ktbemiddel­aars moeten investerin­gen doen om jongeren aan een job te helpen. De overheid betaalt de investerin­g terug als de bemiddelaa­r in zijn opdracht slaagt en betaalt ook een rendement, afhankelij­k van hoeveel jongeren door die bemiddelaa­r aan een job geraken”, zegt De Backer.

3. MOBILITEIT

De discussie over mobiliteit op het Vokadebat ging vooral over de Oosterweel­verbinding. Die moet klaar zijn tegen 2024. “Maar ik sluit vertraging­en niet uit, omdat dit zeer complexe werken zijn’", zegt Bart De Wever.

Hij benadrukte wel dat de vraag van Voka om twee keer drie rijstroken te voorzien, niet doorgaat. “Het worden twee keer twee rijstroken”, zegt De Wever. “Dat is het compromis dat we met de actiegroep­en hebben gesloten.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De lijsttrekk­ers van de zeven grootste Antwerpse partijen in debat over de economie en mobiliteit. Over de uitbreidin­g van de haven liggen de standpunte­n van N-VA en Groen het verst uiteen.
FOTO JORIS HERREGODS De lijsttrekk­ers van de zeven grootste Antwerpse partijen in debat over de economie en mobiliteit. Over de uitbreidin­g van de haven liggen de standpunte­n van N-VA en Groen het verst uiteen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium