Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weg uit gesloten centrum na psychologi­sche problemen

Theo Francken roept gezin uit Azerbeidzj­an op om mee te werken aan terugkeer

-

Een gezin uit Azerbeidzj­an heeft het gesloten asielcentr­um in Steenokker­zeel verlaten omdat een van de vijf kinderen psychologi­sche problemen kreeg. Niet verwonderl­ijk, zegt kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. “Alle onderzoek wijst uit dat opsluiting op korte en lange termijn slecht is voor kinderen.”

Het lijkt wel een carrousel in Steenokker­zeel. Een Servisch gezin, dat er al eerder zat, is nog maar net teruggekee­rd nadat ze wegliepen uit een open terugkeerw­oning. En nu wordt een gezin uit Azerbeidzj­an uit het gesloten asielcentr­um naar zo’n open terugkeerw­oning gebracht.

Een van de vijf kinderen kampt al sinds de opsluiting met psychologi­sche problemen. De psycholoog van Steenokker­zeel had dat al aangestipt. Komt daarbij dat het gezin een nieuwe beroepspro­cedure had aangespann­en tegen de uitwijzing, waardoor het uiterlijk over veertien dagen het centrum sowieso zou verlaten. Dus besliste staatssecr­etaris voor Asiel en Mi- gratie Theo Francken (N-VA) om het gezin vanachter de hekken te halen. Ze kregen wel de boodschap mee om “niet weg te lopen”.

“Onze boodschap is: neem jullie verantwoor­delijkheid en werk mee aan die terugkeer. Onderduike­n en illegalite­it zijn niet goed voor de gezondheid van de kinderen.”

Francken haalde gisteren in de Kamer ook nog eens hard uit naar het middenveld en de advocaten die de uitgeproce­deerde gezinnen bijstaan. “Dertig procedures of meer opstarten die altijd op hetzelfde uitdraaien is absoluut niet verantwoor­d.”

“Enorme impact”

Al blijft voorzichti­gheid wel geboden als het om kinderen gaat, waarschuwt kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. “Ik snap dat gezinnen soms uitgewezen moeten worden, maar je moet altijd het welzijn van de kinderen voor ogen houden”, zegt hij. “Dit gaat om jongeren van 15 en 12 jaar oud. Die mogen hun gsm niet bijhouden, worden afgesneden van het netwerk dat ze hier hebben opgebouwd en zien hun toekomst helemaal veranderen. Dat heeft een enorme impact.”

“Alle onderzoek wijst erop dat opsluiting van een heel gezin op korte en lange termijn een slechte invloed heeft op kinderen”, vervolgt Vanobberge­n. In de hele procedure moeten we daar oog voor hebben. Het is niet omdat een land veilig is, dat de rechten van die kinderen niet in gevaar komen. Komt het gezin daar op straat terecht? Kunnen de kinderen daar goed onderwijs genieten?”

Ondertusse­n is een derde gezin opgesloten in Steenokker­zeel met het oog op repatriëri­ng. De regering besliste onlangs om die maatregel na tien jaar weer in te voeren, omdat te veel gezinnen op de loop gingen voor hun uitwijzing. Het lokte een storm van protest uit van honderden organisati­es. “Als het om gezinnen gaat, is dat altijd zo”, klinkt het bij Dienst Vreemdelin­genzaken.

 ??  ?? Staatssecr­etaris geeft meer informatie over illegalen
Staatssecr­etaris geeft meer informatie over illegalen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium