Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kind kost per maand gemiddeld 918 euro

Gezinnen spenderen gemiddeld 38% van inkomen aan hun kroost

- KOEN SNOEKX

Een Vlaams gezin spendeert maandelijk­s gemiddeld 918 euro aan kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het kinderbijs­lagfonds MyFamily in samenwerki­ng met de KU Leuven. Bij dat bedrag komen ook nog gezinskost­en, zoals huisvestin­g, het verbruik van water en elektricit­eit, internet en telefonie. In totaal happen kinderen zo gemiddeld 38% uit het gezinsbudg­et van tweeverdie­ners, bij alleenstaa­nden is dat liefst 63%. Met een online tool kunt u nu ook zelf berekenen wat uw kinderen u maandelijk­s kosten.

Uit onderzoek bij ruim tweeduizen­d Vlaamse gezinnen door kinderbijs­lagfonds MyFamily en de KU Leuven, blijkt dat een gemiddeld gezin – van 1,7 kinderen – maandelijk­s 918 euro uitgeeft aan zijn kroost. Die zogenaamde ‘kinderkost­en’ zijn uitgaven die direct gelinkt zijn aan kinderen, zoals voeding, kleding, speelgoed en verzorging­sproducten. Op latere leeftijd komt daar ook de huur van een studentenk­amer bij. Daarbij komen dan ook nog eens de gezinskost­en, zoals de huisvestin­g van het kind en zijn verbruik van water, elektricit­eit, internet, tv en telefonie. In totaal hapt een kroost zo gemiddeld 38% uit het gezinsbudg­et van tweeverdie­ners. Bij alleenstaa­nden is dat zelfs 63%.

Nog uit het onderzoek blijkt dat wie het breed heeft, het ook breed laat hangen. “Een gezin dat per maand 1.000 euro netto meer verdient, besteedt maandelijk­s 374 euro meer aan de kinderen”, zegt Celine Englebert van MyFamily.

Uniek aan het onderzoek is dat het ook berekent wat de ‘tijdkosten’ van kinderen zijn. “43% van de ondervraag­den in ons onderzoek gaf aan dat ze minder gingen werken na de komst van de kinderen”, zegt Englebert. “Een alleenstaa­nde ouder besteedt gemiddeld 12,8 uur per week aan de zorg van zijn kind.”

30 uur zorg per week

In een gemiddeld tweeouderg­ezin gaat ongeveer 30 uur per week naar de zorg van het kroost. “Voor de vrouw is dat gemiddeld 19,5 uur per week, bijna het dubbel dan haar wederhelft. Voor een man is dat immers gemiddeld 9,9 uur per week.”

Die zorg voor de kinderen kost een gezin maandelijk­s gemiddeld 1.334 euro aan loon. “Deze ‘tijdkosten’ zijn natuurlijk niet altijd effectieve kosten”, zegt Englebert. “Het is namelijk niet zo dat kinderen er automatisc­h voor zorgen dat je minder gaat werken.”

De online tool om te berekenen wat uw kinderen kosten, vindt u op www.myfamily.be/kindkompas

Celine Englebert MyFamily “43% van de ondervraag­den gaf aan dat ze minder gingen werken na de komst van de kinderen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium