Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prijs dankzij perfecte werknemer: de hommel

Biobest uit Westerlo wint Leeuw van de Export, beloning voor Vlaamse bedrijven die veel uitvoeren

- CHRISTOF WILLOCX STIJN JANSSEN

Het biotechnol­ogiebedrij­f Biobest uit Westerlo heeft woensdagav­ond de Leeuw van de Export gewonnen. Dat is een prijs van het Vlaamse overheidsa­gentschap Flanders, Investment and Trade (FIT) voor bedrijven die veel producten exporteren. Biobest kweekt hommels en voert die uit naar 68 landen om planten te bestuiven.

Biobest stelt in Westerlo zo’n tweehonder­d mensen tewerk. Wereldwijd verschaft het bedrijf werk aan duizend mensen. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door veearts Roland de Jonghe, die Biobest in 1997 verkocht en met pensioen ging.

Biobest, de afkorting voor ‘biologisch­e bestuiving’, was het eerste bedrijf ter wereld dat hommels inzette om op commerciël­e basis te kweken. Het Kempense bedrijf exporteert elke week anderhalf miljoen hommels. De insecten worden ingezet om planten en fruitbomen te bestuiven in serres en boomgaarde­n.

“De Biobest Group is een pionier op het vlak van duurzaamhe­id”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die de prijs gisteravon­d uitreikte in de evenemente­nruimte van cinema Kinepolis in Antwerpen.

Biobest werd uitgeroepe­n tot winnaar in de categorie ‘middelgrot­e en grote ondernemin­gen’, waarin bedrijven zitten die minstens vijftig medewerker­s hebben.

“Het bedrijf is op een unieke wijze bezig met de toekomst van ons milieu”, zegt Geert Bourgeois. “We mogen er trots op zijn dat Vlaanderen dit soort innovatiev­e bedrijven heeft. Ik hoop dat deze Leeuw van de

Export veel andere ondernemer­s zal inspireren om internatio­naal hun vleugels uit te slaan.” Teelt

Marc Mertens, verkoopdir­ecteur van Biobest, legde in november vorig jaar in CittA, het weekendmag­azine bij deze krant, uit hoe zijn bedrijf tewerk gaat. “We plaatsen een nest hommels in een serre en laten ze het werk doen”, zei hij. “Ze worden ingezet bij de teelt van tomaten, aardbeien, blauwe bessen, kiwi en fruitteelt in open lucht. Kortom, bij alles wat bestoven kan worden.”

“Er moeten geen mensen meer worden ingeschake­ld. Een hommel is de perfecte werknemer. Zij is heel efficiënt en niet veeleisend, gaat werken bij slecht weer en neemt nooit vakantie”, zei hij met een kwinkslag.

Volgens het bedrijf ligt de productie door de inzet van hommels ongeveer 30% hoger dan

wanneer mensen voor de teelt worden ingezet. Plagen in tuinbouw bestrijden

Biobest verdiende vorig jaar 75 miljoen euro met de export van hommels naar 68 landen. 53% van de export is bestemd voor landen van buiten de Europese Unie. Biobest heeft wereldwijd ook zestien fabrieken.

Het bedrijf is niet alleen gespeciali­seerd in hommels, maar ook in andere nuttige insecten die dienen voor de biologisch­e bestrijdin­g van ziektes en plagen in de tuinbouw. Daarmee biedt het bedrijf een alternatie­f aan voor het gebruik van chemische middelen.

“Onze klanten zijn voornameli­jk tuinders in tomaten, paprika, rood fruit en de bloemen- teelt”, zegt Jean-Marc Vandoorne, algemeen directeur van Biobest. “We zitten in een groeimarkt. Mensen willen minder chemicalië­n, hebben meer aandacht voor gezondere voeding. Daardoor moeten we op jaarbasis zeker met minstens 10% kunnen groeien.”

Negen vacatures

Door de voortduren­de groei neemt Biobest negen nieuwe werknemers aan. Zeven vacatures staan open in België. De andere twee jobs zijn die van ‘business unit manager’ in China en een expert in bestuiving voor de fabriek in Duitsland.

Marc Mertens Verkoopdir­ecteur Biobest “Een hommel is de perfecte werknemer. Zij is heel efficiënt en niet veeleisend, gaat werken bij slecht weer en neemt nooit vakantie.”

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een beeld uit de ‘biekesfabr­iek’ van Biobest in Westerlo.
FOTO JOREN DE WEERDT Een beeld uit de ‘biekesfabr­iek’ van Biobest in Westerlo.
 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium