Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Claude Marinower

Schepen van Onderwijs en Rechtszake­n Antwerps onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) koestert het project van Area 2020. Dit is een wijkgerich­t initiatief van de stad Antwerpen om alle kinderen in de wijk Kiel kansen te bieden op een succesvoll­e toe

-

“Ik geef toe dat Area 2020 een van mijn troetelkin­deren is”, zegt Marinower. “Het is een belangrijk onderwijsp­roject in een moeilijke wijk als Kiel, waar onder meer een hoge ongekwalif­iceerde uitstroom aan jongeren is. We staan nu voor het tweede volledige schooljaar van Area 2020. De doelstelli­ng is duidelijk. Elk kind heeft talenten en passies en we moeten ervoor zorgen dat ze die volop kunnen ontplooien. Ik hoop dit project in de volgende legislatuu­r dan ook uit te breiden naar vijf andere wijken.”

Aan het begin van de legislatuu­r was de capaciteit­suitbreidi­ng in de scholen een belangrijk item. Ondertusse­n kwamen 11.000 extra plaatsen vrij en zullen tegen 2025 nog eens 15.500 plaatsen worden bij gecreëerd.

“Over een periode van twaalf jaar bouwen we dan 26.500 extra plaatsen”, zegt de schepen. “Het toont aan hoe groot het probleem is.”

Verkeersed­ucatie aan leerlingen werd in de loop van de legislatuu­r overgeheve­ld van de politie naar het onderwijs. Er werd 1 miljoen euro geïnvestee­rd in verkeersed­ucatie.

“We leren nu alle leerlingen van het zesde jaar basisonder­wijs fietsvaard­igheden aan”, zegt Marinower. “Daarnaast werken we veilige schoolrout­es uit met Route2Scho­ol. In enkele districten zijn ze al uitgerold.”

Een grote uitdaging voor de schepen blijft het aantrekken van leerkracht in Antwerpen. “Tegen 2020 hebben we drieduizen­den extra leerkracht­en nodig”, zegt Marinower. “Veel hangt af van het statuut van leerkracht, maar dat wordt op Vlaams niveau beslist. We proberen nu beginnende leerkracht­en ondersteun­ing te geven en ze een vooruitzic­ht te geven op hun loopbaan.”

 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium