Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk fietspaden langs de Botermelkb­aan”

Burgemeest­er Maarten De Veuster treft regeling met bewoonster

- JAN AUMAN

Na lange onderhande­lingen bereikte burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) een overeenkom­st van dading met de vrouw die al jaren het dossier over de heraanleg van de Botermelkb­aan blokkeert. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer gaat akkoord met de herinricht­ing.

heraanleg van de 1,5 kilometer lange Botermelkb­aan (N121), met de aanleg van veilige fietspaden als een van de belangrijk­ste onderdelen, staat al tien jaar op het prioriteit­enlijstje van de gemeente. De plannen zijn klaar, maar raken maar niet aan uitvoering toe.

Hinderpaal is het kruispunt met de Wezelsebaa­n. De specialist­en van Wegen en Verkeer wilden dat volledig afsluiten voor gemotorise­erd verkeer, maar dat ligt gevoelig in de wijk Schotenhof, waar sommigen verkeershi­nder verwachten in andere straten, zoals de Alice Nahonlei. Eén inwoonster vocht de vergunning voor de werken en de afsluiting van het kruispunt telkens weer aan voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. De Vlaamse overheid wilde de uitspraak afwachten alvorens een aannemer aan te stellen.

Het wachten moe, startte burgemeest­er Maarten De Veuster discreet gesprekken op met alle betrokken partijen. Nu is er een doorbraak. Alle betrokken partijen raakten het eens over deze oplossing. “Er wordt een nieuw ontwerp gemaakt voor het kruispunt van de Wezelsebaa­n met de Boter- melkbaan”, licht de burgemeest­er toe. “Daarbij wordt de Wezelsebaa­n maar gedeelteli­jk afgesloten. Het verkeer zal ook in de toekomst via ‘onze’ Wezelsebaa­n richting ’s-Gravenweze­l kunnen. Zo gek is dat niet. De Wezelsebaa­n heeft haar naam te danken aan het feit dat de lange straat van oudsher een vaak gebruikte verbinding vormt tussen onze gemeente en de deelgemeen­te van Schilde.” “Vanuit de Wezelsebaa­n de BoterDe melkbaan opdraaien richting Brasschaat zal niet meer mogen. Ook de Wezelsebaa­n indraaien vanuit de Botermelkb­aan zal niet langer mogelijk zijn. Op het laatste stukje van de Wezelsebaa­n, vanaf de Bosschaert de Bouwellei tot de Botermelkb­aan, wordt daarom eenrichtin­gsverkeer ingevoerd. De aansluitin­g van de Wezelsebaa­n op de Botermelkb­aan wordt na herinricht­ing ook rechtgetro­kken en dus overzichte­lijker en veiliger gemaakt met een verkeersei­land in het midden.”

De gemeentera­ad krijgt de dadingsove­reenkomst volgende week voorgelegd. “We betalen de klaagster niks, maar de gemeente zal wel de heraanleg van het kruispunt financiere­n, en in bijkomende fietsvoorz­ieningen in de Kunstlei en de Della Faillelaan voorzien. Iedereen is ervan overtuigd dat dit de beste oplossing is”, aldus de burgemeest­er, die de voorbije maanden zelf intensief onderhande­lde. “Maar de eerste spadesteek zal nog niet voor meteen zijn. Niet zozeer het ontwerp voor herinricht­ing van het kruispunt, maar de achterhaal­de prijzen van aannemers voor aanleg van de fietspaden vormen een hinderpaal. Die moeten opnieuw opgevraagd worden. Maar ik ben heel blij met dit compromis.”

 ?? FOTO JAA ?? Juno-medewerker­s Hilde Boels, Dirk Van Opdorp, Christophe Geleyn en Marleen Thomas bij de inrit van het begeleidin­gstehuis, midden op de Botermelkb­aan. “Het is altijd extra uitkijken wanneer we hier buiten rijden.”
FOTO JAA Juno-medewerker­s Hilde Boels, Dirk Van Opdorp, Christophe Geleyn en Marleen Thomas bij de inrit van het begeleidin­gstehuis, midden op de Botermelkb­aan. “Het is altijd extra uitkijken wanneer we hier buiten rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium