Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We houden ons hart vast als we met de kinderen op uitstap gaan”

Opvoeders begeleidin­gstehuis Juno snakken naar veilige fietspaden

- (jaa)

In het begeleidin­gstehuis Juno kijken ze al jaren uit naar fietspaden langs de Botermelkb­aan. “We houden nu soms ons hart vast wanneer we met de kinderen bijvoorbee­ld naar het zwembad in Brasschaat fietsen”, vertelt opvoeder Dirk Van Opdorp. Juno is een begeleidin­gstehuis van Emmaüs dat instaat voor het verblijf en de begeleidin­g van 44

jongeren tussen 3 en 20 jaar die omwille van ernstige gezinsprob­lemen niet thuis kunnen wonen. “Ons tehuis ligt langs de Botermelkb­aan. We kennen de gevaarlijk­e situatie maar al te goed”, zegt medewerkst­er Marleen Thomas. “Elke ochtend fiets ik met mijn bakfiets vol kinderen, op weg naar ’s-Gravenweze­l, waar ze school lopen. Ik maak dan noodgedwon­gen gebruik van die smalle repel asfalt naast de witte lijn die het rechterrij­vak afbakent. Er is altijd enorm veel verkeer en als er geen files zijn, wordt er hard, vaak te hard gereden. Op het kruispunt dat ze nu ook gaan aanpassen, ben ik al geregeld getuige geweest van aanrijding­en. ”

Dirk Van Opdorp trekt met de oudere Juno-kinderen geregeld op uitstap en Sportoase Elshout in Brasschaat is een van de geliefkoos­de bestemming­en. “Ons peloton telt meestal tien à twaalf fietsers”, vertelt Dirk. “Het zijn allemaal jonge tieners. De boodschap is dan netjes achter elkaar rijden en heel goed opletten dat ze niet te veel naar de rijweg uitwijken. Een alternatie­ve route is er eigenlijk niet.”

Christophe Geleyn knikt. Als coordinato­r mobiliteit bij Juno juicht hij de nieuwe fietspaden toe. “Eindelijk. Ik woon zelf in ’s-Gravenweze­l en kom bijna elke dag met de fiets werken. Ik zal er dus zelf ook van genieten. Maar onze kinderen zijn belangrijk­er. Weet je dat wij jongens en meisjes hier tot de leeftijd van 6 jaar in een bakfiets vervoeren? Ze kunnen wel fietsen, maar op de Botermelkb­aan is het risico momenteel gewoon te groot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium