Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dít is onze competitie

-

Een puntje hier, een onverhoopt­e zege daar. Om uiteindeli­jk te strijden voor de derde plaats die recht geeft op de… Europa League. Dat is doorgaans het doel van een Belgische club in de Champions League. Sinds het ontstaan van de belangrijk­ste clubcompet­itie ter wereld, 26 jaar geleden, is het voor een Belgische club nog maar twee keer gelukt de groepsfase te overleven: Anderlecht in 2000-2001 en AA Gent in 2015-2016. Laten we in onze honger naar succes vooral focussen op de Europa League. Hier moeten we punten halen voor de Belgische coëfficiën­t. Hier kunnen we hopen op groepswins­t en een lange(re) rit na Nieuwjaar. Hier treffen we tegenstand­ers wier budgetten en marktwaard­en niet vijf tot tien keer groter zijn dan die van onze clubs. Hier treffen we geen tegenstand­ers uit landen die stuk voor stuk in de top vijf van de Europese clubrankin­g staan.

Want zeg nu zelf: Genk - Malmö en Spartak Trnava - Anderlecht, daar kan je rekenen op winst. Ondanks de 1 op 9 in de competitie mag paars-wit niet onderuitga­an tegen de landskampi­oen uit Slovakije. Voor Standard bestaat er vanavond nog wat clementie. De Rouches moeten op bezoek bij het Spaanse Sevilla, van alle Belgische tegenstand­ers wel de sterkste in deze Europa League.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Omdat er op het hoogste Europees niveau wordt gewerkt aan een nog groter onderschei­d tussen de niveaus op Europees vlak. De Champions League voor de allerbeste­n, de Europa League voor de middenmoot en een derde internatio­nale competitie voor de kleintjes. Met onze negende plaats op de UEFA-clubrankin­g zijn we nu met recht en reden een Europa League-land. Anderlecht, Genk en Standard worden geacht de punten te verzamelen. Doe het ons niet aan in die derde categorie terecht te komen. Dat verdient de Belgische voetballie­fhebber niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium