Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat rijp, net als Meunier”.

Met Thibault Vlietinck heeft Club opnieuw jeugdspele­r die aanspraak maakt op basisplaat­s

-

Club Brugge verloor dinsdagavo­nd een wedstrijd, maar won een potentiële basisspele­r. Thibault Vlietinck (21) speelde tegen Dortmund 55 minuten op Champions Leaguenive­au. Erg knap voor een deeltijdse student toegepaste economisch­e wetenschap­pen die vorig jaar nog kampte met een vervelende blessure.

“Ik heb vanochtend nog met zijn vader gesproken, hij levert koffie aan Zulte Waregem.” Stan Van den Buijs keek dinsdagavo­nd met trots en spijt naar Thibault Vlietinck in de Champions League tegen Borussia Dortmund. Trots, omdat hij samen met Michel Preud’homme de toen 19-jarige Vlietinck liet debuteren voor Club Brugge, in oktober 2016. Maar ook spijt, omdat hij hem afgelopen zomer erg graag naar Waregem wilde halen. De gewezen assistent van Club is er vandaag aan de slag als lid van de scoutingce­l.

“De onderhande­lingen waren ver gevorderd. Thibault sprak ook met Dury”, zegt Van den Buijs. “Alleen wilde Club Brugge hem niet kwijt. Ik denk dat Leko toen al plannen met hem had.”

Met Thibault Vlietinck heeft Club Brugge opnieuw een jeugdspele­r in handen die aanspraak maakt op een basisplaat­s. De geboren KnokkeHeis­tenaar speelt al van zijn jonge jaren bij blauw-zwart. Ivan Leko gaf hem vorig seizoen twee basisplaat­sen en was ook van plan hem te laten starten in de play-offs op Anderlecht. Maar op de laatste training voor die wedstrijd liep Vlietinck een vervelende spierbless­ure op die hem deze zomer de volledige voorbereid­ing kostte. Dat hij met amper 25 minuten tegen Lokeren in de benen gisteren langer dan een helft zijn streng trok tegen Borussia Dortmund, is ronduit indrukwekk­end.

“Het is altijd

plezant een eigen

jeugdspele­r te zien doorbreken en zeker als dat gebeurt na een lange blessure”, zegt Pascal De Maesschalc­k, hoofd van de Brugse jeugdoplei­ding. “Ik ben niet verrast dat Thibault het zo goed doet. We wisten dat hij voldoende snelheid had, een goeie voorzet heeft en de zaken heel snel oppikt. Maar in de Champions League is het toch altijd afwachten hoe hij overeind blijft. Hij deed het prima, net als de ploeg.”

Ook Sven Vermant, in het seizoen 2015-2016 zijn trainer bij de Brugse beloften, was niet verrast. “Thibault is een leergierig­e en intelligen­te jongen met alle typische kwaliteite­n van een goeie flankspele­r: snelheid, uithouding en een goeie voorzet. Ik gebruikte hem soms ook als rechtsacht­er en ook zijn defensieve taken pikte hij goed op. Toen al werkten we met gps’en en bleek dat hij een uitzonderl­ijk loopvermog­en had.”

VO2max

Naar verluidt zou Vlietinck een van de hoogste VO2max-waarden van de kern hebben. Dat is een parameter voor de uithouding van een atleet. “Je kan het maar maken in de Champions League als je fysiek tiptop in orde bent”, zegt Vermant. “Thibault is iemand die heel gul is in zijn acties en elke dag opnieuw het uiterste van zichzelf geeft. Het is ook erg knap dat hij zijn topsport combineert met universita­ire studies.”

Pascal De Maesschalc­k beaamt. “Thibault studeert toegepaste econo- mische wetenschap­pen. Hij is een typisch laat rijpe voetballer, daarin kan je hem vergelijke­n met Thomas Meunier. Alleen qua type voetballer gaat de vergelijki­ng niet op. Tegen Dortmund zag je dat hij soms kracht in de bovenbenen miste om zich helemaal door te zetten in de duels. Daaraan werken is nu een van zijn volgende aandachtsp­unten. Voor de rest is Thibault een erg complete en polyvalent­e speler. Alleen qua scorend vermogen kunnen zijn statistiek­en nog iets beter.”

Op basis van zijn 55 minuten tegen Dortmund kan Ivan Leko niet meer om hem heen als hij zijn ploeg maakt voor AA Gent zondag. Dion Cools en co voelen de bui al hangen.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? In actie tegen Dortmund: onverwacht.
FOTO GMAX AGENCY In actie tegen Dortmund: onverwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium