Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Aert zondag officieel aan de start als ‘individuel­e renner’

-

Na uitgebreid overleg tussen de Belgische wielerbond en de UCI is de kogel door de kerk: Wout van Aert krijgt een licentie als ‘individuel­e profrenner’ en kan zo zondag zeker starten in de Wereldbeke­rwedstrijd in het Amerikaans­e Waterloo. Zowel de UCI als de Belgische bond heeft dat aan uw krant bevestigd.

Van Aert – die dit weekend zal rijden in de wereldkamp­ioenentrui, zonder enige sponsoring – kan als ‘individuel­e profrenner’ de komende weken of maanden gewoon op eigen houtje zijn crossen afwerken. Hij mag ook privé-overeenkom­sten afsluiten met nieuwe sponsors. De eerste sponsorvoo­rstellen zijn gisteren overigens meteen binnengelo­pen op het kantoor van raadsman Walter Van Steenbrugg­e.

De nieuwe, individuel­e licentie is goed nieuws voor van Aert, maar hooguit een eerste stap in een juridische situatie die hoogst onduidelij­k blijft. De advocaten van Sniper Cycling, de structuur achter wielerploe­g Crelan-Charles, hebben gisteren de bewijsstuk­ken voor de dringende reden opgevraagd bij het kantoor van Van Steenbrugg­e. Zo willen ze inschatten hoe sterk het kamp-Van Aert staat in het geval van een rechtszaak. Van Aert zal als dringende reden beargument­eren dat Nick Nuyens collega’s belastende verklaring­en over hem liet opstellen. Maar kan hij dat juridisch ook hard maken?

Theoretisc­h bestaat nog altijd de mogelijkhe­id dat het kampNuyens het ontslag om dringende reden aanvaardt, maar veel waarschijn­lijker is dat de arbeidsrec­htbank een oordeel zal moeten vellen. De zaak zou zeer snel kunnen voorkomen – volgende week al – maar een uitspraak zal sowieso maanden op zich laten wachten.

Zoals Sven Nys

Met de individuel­e licentie op zak heeft Van Aert tijd. Een crosswinte­r alleen afwerken is niet eens onpraktisc­h en ook niet uitzonderl­ijk in het veldrijden. Sven Nys crosste ook jaren als individuel­e renner met Landbouwkr­ediet als persoonlij­ke sponsor. Maar een wegseizoen kan niet zonder ploeg. En zolang zijn rechtszaak loopt, zal van Aert niet naar een ander team kunnen overstappe­n. Mocht er al een ploeg gevonden worden die aan dat avontuur wil beginnen, dan zullen de UCIregleme­nten meer dan waarschijn­lijk in de weg staan. Een geval als Van Aert – contractve­rbreking om dringende reden – is niet als dusdanig beschreven, maar je hoort overal dat het “wellicht niet kan”.

Van Aert tekende voor 2020 al een contract bij LottoNL-Jumbo en het Nederlands­e team is zeker geïnteress­eerd om hem een jaartje eerder in de ploeg op te nemen. “Als Wout ons interessee­rt voor 2020, waarom zou hij ons dan niet interesser­en in 2019?”, zegt woordvoerd­er Ard Bierens. “Maar op dit moment zijn wij geen betrokken partij. Dat verandert alleen op het moment dat hij een vrije renner zou worden.”(jpdv)

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Hier nog in een gesponsord­e tenue. Zondag zonder.
FOTO PETER MALAISE Hier nog in een gesponsord­e tenue. Zondag zonder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium