Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ambitieus ondanks moeilijke voorbereid­ing”

Telenet Giants Antwerp gaat vanaf vandaag op zoek naar een plaats in de groepsfase van de Champions League, wat vorig seizoen net mislukte. “Ondanks een moeilijke voorbereid­ing met vele blessures vatten we deze voorronde met ambitie aan”, zegt coach Roel

- PATRICK CEULEMANS

Vorig jaar moest Telenet Giants Antwerp eerst drie voorrondes overleven om zich te kwalificer­en voor de Champions League. “We wonnen vijf wedstrijde­n, maar leden in de ultieme, zesde wedstrijd in Polen een te grote nederlaag en haalden het net niet”, zucht Moors. Dit seizoen moeten de Sinjoren ‘slechts’ twee voorrondes overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase. Behalve een aantrekkel­ijke poule in een hoog aangeschre­ven competitie, is ook het extrasport­ieve voor de club dan mooi meegenomen: 50.000 euro premie, en alle onkosten van de referees worden onder meer door FIBA Europe geregeld.

Je zegt ambitieus te zijn, maar de voorbereid­ing was een kleine ramp.

“Door de vele blessures hebben we in de eerste maand nooit met de volledige kern kunnen trainen, laat staan een oefenwedst­rijd compleet kunnen afwerken. Onze jongeren van Giants Two hebben dat schitteren­d opgevangen. Dat is op termijn zeker een pluspunt.”

Kwam de stage vorige week in Belgrado op tijd?

“Ja, zeker omdat we daar Dennis Donkor, Tyler Kalinoski en Vic Sanders na blessures recupereer­den. Ook Thomas Akyazili vierde er zijn comeback. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar we zullen hem in eerste instantie toch kunnen inzetten. Jammer genoeg liggen Moses Kingsley en Ordane Kanda nog in de lappenmand. Hans Vanwijn en Ismael Bako waren de voorbije twee weken dan weer met de Belgian Lions aan de slag. Ook onze twee internatio­nals moeten we opnieuw integreren.”

Met rookies Vic Sanders en Jae’Sean Tate werd de kern weer wat jonger.

“Donkor is met zijn 27 jaar de oudste speler in onze kern, maar de groep is grotendeel­s intact gebleven en dat zou op korte termijn toch een meerwaarde moeten betekenen.”

Jae’Sean Tate lijkt een meevaller?

“Vic Sanders ook, maar Tate is met zijn 1m93 zowat een ‘halve grote’ die het zijn tegenstand­ers op de 3- en 4-positie als linkshandi­ge lastig maakt.”

Hij heeft slechts een contract tot einde september.

“Inderdaad, maar ik denk dat hij toch wat langer zal blijven als we de groepsfase van de Champions League bereiken. Ik hoop daar alleszins op.”

Het Cypriotisc­he Larnaca wordt een hapje?

“Dat denk ik niet. Het is kampioen geworden na duels tegen Keravnos. En Keravnos won vorig seizoen toch van Brussels en Bergen. Travis Releford (ex-Aalstar en -Limburg United) zit er in de kern. We zijn misschien wel favoriet, maar het blijft opletten.”

Wie verwacht je in de beslissend­e voorronde: Szolnoki of Cantu?

“Normaal gezien is dat altijd de Italiaanse topper Cantu. Het gonst daar echter van de geruchten. Een voorzitter die in de gevangenis zit, spelers die geen geld krijgen en geen appartemen­t. Ik verwacht dus misschien wel het Hongaarse Szolnoki. Ook een stevig geheel, maar de kaarten liggen op dit moment misschien wel goed om ons te plaatsen.”

Waarom is de Champions League belangrijk voor Telenet Giants Antwerp?

“Voor onze jonge spelers zou het een stap voorwaarts zijn. Spelen op dat niveau maakt je beter. Ook wat mijn evolutie als coach betreft kijk ik uit naar die matchen. Lukt het toch niet, dan is het de knop omdraaien en wordt het de FIBA Europe Cup. Dan zouden we vooral beter moeten doen dan vorig seizoen. Kijk naar Groningen. Dat bereikte de halve finale. Dat zou voor onze club ook ongeloofli­jk zijn.” Programma Eerste Vandaag Larnaca Zaterdag voorronde Giant (Cyp) 17.00u 22 Antwerp Telenet september Telenet Giants 20.00u Antwerp - Larnaca (Cyp) Laatste voorronde Dinsdag 25 september 20.00u ev. uit bij Szolnoki (Hon) of Cantu (Ita) Zondag 30 september 20.00u ev. thuis tegen Szolnoki (Hon ) of Cantu (Ita)

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? JJae’Sean Tate: meevaller.(cpm)
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY JJae’Sean Tate: meevaller.(cpm)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium