Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De nood aan nieuwe centra voor jongeren blijft groot”

TEJO krijgt ook vestiginge­n in Kalmthout en Merksem

- JAN BRYS

Therapeute­n voor Jongeren of kortweg TEJO opende meer dan twee jaar geleden de deuren in Brasschaat en Schoten. De werking wordt verder uitgebreid naar Kalmthout. Die vestiging zal ook de gemeenten Kapellen en Wuustwezel beslaan.

TEJO is een laagdrempe­lig centrum waar jongeren met allerlei vragen en problemen terecht kunnen. De eerste tien raadplegin­gen zijn gratis. Daarna kunnen de jongeren worden doorverwez­en.

“Kalmthout was al even vragende partij. Met Kalmthout erbij dekken we dan mooi de noordrand van Antwerpen. De kans bestaat dat ook Essen zal volgen, maar daar wil men de volgende legislatuu­r afwachten. Op termijn komen ook nieuwe vestiginge­n in Merksem en Luchtbal. Op dit ogenblik is er maar één in de stad Antwerpen. Dat is veel te weinig. We zoeken voor de nieuwe centra nog vrijwillig­ers”, zegt schepen van Gezin Karina Hans (N-VA).

Het aantal jongeren dat TEJO Brasschaat en Schoten over de vloer krijgt, bewijst dat de nood groot is. “In die twee jaar kregen we in Brasschaat en Schoten samen 670 verschille­nde jongeren binnen. Voor velen bleef het bij één bezoekje, anderen kwamen meerdere keren terug. De grootste groep is die van 14 tot 18 jaar. TEJO is bedoeld voor jongeren van 10 tot 20 jaar, maar er komen ook kinderen die jonger zijn dan 10 en volwassene­n die ouder zijn dan 20”, legt therapeute Ingrid Van Kogelenber­g uit.

Ingrid merkt een opvallende overeenkom­st tussen de gemeenten Brasschaat en Schoten. “De jongeren komen met gelijkaard­ige problemen. Vaak is het een echtscheid­ing van de ouders waarmee ze moeilijk omgaan. Vaak gaat het ook over identiteit. Wie ben ik? Waar hoor ik thuis? De jongeren willen vat krijgen op wat zich rondom hen afspeelt. We zien ook dikwijls vormen van onmacht. Op het eerste gezicht komen ze met kleine problemen, maar als we verder kijken, blijken daar toch serieuze problemen achter te liggen. Dat is op voorhand moeilijk in te schatten. De iets ouderen zien we vooral ’s avonds. Bij goed weer zijn de

mensen blijkbaar meer stressbest­endig, want dan zien we veel minder volk. Het moet zijn dat de zon wonderen.” Pesten

Pestgedrag komt ook dikwijls ter sprake. “Daar heerst een grote gevoelighe­id. Dat heeft te maken met die identiteit. We zien soms dat de scholen daar niet altijd veel kunnen aan doen. Er worden nochtans veel inspanning­en geleverd in de scholen. In veel scholen is er dan ook een grote expertise. Onze vrijwillig­ers volgen nu ook de opleiding van ‘Rots en Water’. Hierbij leren de jongeren zich weerbaarde­r op te stellen. Ook de lichaamsta­al speelt hier een belangrijk­e rol. Heel wat leerlingen­begeleider­s in scholen hebben deze opleiding ook al gevolgd”, voegt Ingrid eraan toe.

De ouders worden alleen bij de gesprekken betrokken als de kinderen het uitdrukkel­ijk vragen. “Wij verbinden ons aan het beroepsgeh­eim. Soms moeten we alleen als bemiddelaa­r optreden. In dat geval geeft de jongere de toelating om de ouders erbij te hebben. Maar in de regel gebeurt dat niet. Als wij de ouders mogen inlichten, dan overleggen we altijd eerst met de jongeren wat we aan de ouders zullen vertellen.”

Het consultati­ebureau van TEJO in Brasschaat ligt aan het Armand Reusensple­in, boven de bibliothee­k. Jongeren kunnen er net zoals in Schoten anoniem terecht. In Schoten kunnen de jongeren terecht in de Churchilll­aan 118. De stichtster van TEJO is Ingrid De Jonghe. Op dit ogenblik zijn er al dertien TEJO-huizen, verspreid over heel Vlaanderen.

Ingrid Van Kogelenber­g

Therapeute

‘‘Ouders mogen er alleen bij zijn als de jongeren het zelf willen.’’

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Christine Fraeters, Ingrid Van Kogelenber­g en Marcella Vanderhens­t van TEJO Brasschaat-Schoten.
FOTO JAN BRYS Christine Fraeters, Ingrid Van Kogelenber­g en Marcella Vanderhens­t van TEJO Brasschaat-Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium