Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Frans sneuvelde maand voor Wapenstils­tand”

Vergeten helden vallen nu beter op dankzij grafplaatj­e

- (kma)

Onder impuls van de werkgroep Groote Oorlog en de gemeente, werden woensdag op de kerkhoven van Zandhoven, Massenhove­n en Pulderbos de vergeten helden uit de Eerste Wereldoorl­og herdacht.

traditie is half september in Viersel, werden woensdag in het bijzijn van de Vriendencl­ub Para-Commando Wilrijk de Welshe soldaten Thursby (25) en Bird (24) herdacht onder de brug van het Albertkana­al, waar ze op 9 september 1944 sneuvelden.

Dit jaar zorgde de werkgroep Groote Oorlog echter nog voor extra herdenking­en om 11u op de kerkhoven van Massenhove­n, Pulderbos en Zandhoven. “Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden in de Eerste Wereldoorl­og”, vertelt Kevin Verboven van de werkgroep. “De meesten rusten op militaire begraafpla­atsen, maar zo’n 9.000 werden op vraag van hun familie gerepatrie­erd en begraven in hun thuisdorp. Intussen zijn er al veel van die graven geruimd, maar zo’n 6.000 zouden er nog overblijZo­als ven. In Zandhoven gaat het om Eduard Eyckmans, in Massenhove­n om Frans Geentjens en in Pulderbos om Frans Verbist.”

Via het project Onze Vergeten

Helden van het War Heritage Institute werden tricolore grafplaatj­es aangevraag­d om die graven te markeren. Aan de kerkhofmuu­r werd een bordje ‘Belgische oorlogsgra­ven’ aangebrach­t.

Schepen Joris Geens bracht een

hommage in Massenhove­n, Mieke Maes in Zandhoven en Steven Van Staeyen in Pulderbos. Familie van de gesneuveld­en woonde de ceremonies bij.

Frans Geentjens was 24 jaar toen hij op 1 oktober 1918 sneuvelde in Moorslede, een maand voor Wapenstils­tand. “Mijn grootoom Frans heeft zijn job gedaan, niet omdat het moest, maar omdat het nodig was”, zegt Ronn Kerckx (55), die zelf een wit uniform droeg. “Dankzij mensen als Frans zijn wij hier vandaag vrij.”

Jef De Schutter, een achter-achterneef, knikt. “Het is belangrijk dat hij nooit vergeten wordt.” Georges Loos en André Deweerdt van de Vriendencl­ub Para-Commando brachten een militair eresaluut. Via het Belgian War Dead Register kan je het graf van een vergeten held ‘adopteren’. Zo is Kevin Verboven nu peter van het graf van Frans Geentjens.

 ?? FOTO KMA ?? Ronn Kerckx, Georges Loos, Jef De Schutter en André Deweerdt bij het graf van Frans Geentjens op het kerkhof van Massenhove­n.
FOTO KMA Ronn Kerckx, Georges Loos, Jef De Schutter en André Deweerdt bij het graf van Frans Geentjens op het kerkhof van Massenhove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium