Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acteurs geven het beste van zichzelf in (N)iemandslan­d

Bezoekers avant-première onverdeeld positief over megaspekta­kel

- MARGO TILBORGHS essen.be/thema/1955/ticketverk­oop

In het historisch­e decor van het klooster en het park van de Paters Redemptori­sten vond gisterenav­ond de avant-première van het megaspekta­kel (N)iemandslan­d plaats. Iedereen was het erover eens: het is een voorstelli­ng die niemand onberoerd laat.

Het einde van de Eerste Wereldoorl­og wordt dit jaar wereldwijd herdacht. De gemeente Essen, de vzw Kobie en Luc Stevens Producties (bekend van ZOO of Life) werkte een groots opgezette musical uit waarbij ‘de doodendraa­d’ een belangrijk­e rol speelt. Toen de Eerste Wereldoorl­og uitbrak, was Essen een rustig en landelijk dorp. Maar dat veranderde met de komst van deze doodendraa­d, een elektrisch­e draad met 2.000 volt die moest voorkomen dat de bevolking zou vluchten naar het neutrale Nederland. En zo werd Essen een (N)iemandslan­d, want niemand kon er nog in of uit. De gewone mens overleefde er door kracht, doorzettin­gsvermogen en overleving­sdrang.

Het verhaal werd geschreven door Peter Kremer en is grotendeel­s gebaseerd op ware gebeurteni­ssen. Het verhaal neemt je mee in de wereld van het Essense notarisgez­in Pelgrims en het landbouwer­sgezin Van Loon tijdens de Groote Oorlog. We worden geconfront­eerd met alle daarbij horende emoties zoals pijn en verdriet, geluk en tegenslag, maar ook verliefdhe­id en de samenhorig­heid van het volk dat ondanks alles wil blijven geloven in een betere wereld.

Regisseur Hannes Vanderstee­ne begeleidde de acteurs en figuranten en kon daarbij rekenen op een groot team van vrijwillig­ers. Zowel voor als achter de schermen werd er de voorbije maanden hard gewerkt aan de opbouw van het decor en de zoektocht naar attributen. Geen spektakel zonder bijpassend­e kleding. Tijdens de opvoering passeren meer dan driehonder­d outfits de revue. Ook door de zang- en dansploeg werd hard gerepeteer­d. En dat loonde, zo bleek gisterenav­ond.

“Het was een fantastisc­he voorstelli­ng”, zegt bezoeker Dirk Bruijns. “Er was veel ambiance, maar tijdens sommige delen kon je dan weer een speld horen vallen. Ik ben blij dat ik een plaats heb kunnen reserveren, want er werden blijkbaar mensen geweigerd die wat later waren gekomen. Het was een groot spektakel: paarden die de scène op komen lopen, authentiek­e voertuigen uit de Eerste Wereldoorl­og… Het was echt af.”

“Het is een voorstelli­ng die iedereen recht in het hart raakt en beroert”, zegt ook Luc Stevens van het gelijknami­ge productieh­uis. “Er is hard gewerkt en dat heeft geleid tot een voorstelli­ng die nog lang zal blijven nazinderen.”

Christophe Francken neemt de rol van seminarist en meester De Vocht op zich. “Het is fantastisc­h om te mogen deelnemen aan deze opvoering. Ik hou enorm van theater, maar het sociale aspect trok me over de streep. Ik heb hier mensen van alle leeftijden leren kennen. Ik draag dit project een heel warm hart toe.”

De zeven voorstelli­ngen zijn nu al uitverkoch­t. U kunt alleen nog een combinatie­ticket oorlogsmaa­ltijd en voorstelli­ng boeken. Snel zijn is dus de boodschap.

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Soldaten houden de wacht bij de ‘doodendraa­d”.
FOTO MARGO TILBORGHS Soldaten houden de wacht bij de ‘doodendraa­d”.
 ??  ?? Christophe Francken als seminarist en meester De Vocht.
Christophe Francken als seminarist en meester De Vocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium