Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale woningen die bewoners moeten verbinden

Twee projecten zorgen voor 81 bijkomende sociale woongelege­nheden

- FILIP SPOELDERS

Met de opening van een sociaal woonprojec­t in de Frans Beirenslaa­n (R11) en een in de De Robianostr­aat heeft Borsbeek een grote stap gezet om zijn sociaal bindend objectief te halen. Het telt 97 sociale woningen en moet er 108 hebben.

Het grootste staat nu in de Frans Beirenslaa­n. Waar vroeger enkele kraakpande­n het zicht bepaalden, staan nu 58 huurwoning­en en elf koopwoning­en. Aan Project Edelweiss, op de site van de voormalige wasserij Edelweiss in de De Robianostr­aat, werd in twaalf huurappart­ementen voorzien. Beide projecten werden gerealisee­rd door De Ideale Woning.

“De kostprijs van het eerste project bedraagt 8,9 miljoen. Voor Edelweiss was de investerin­g goed voor 1,5 miljoen euro. Met deze twee projecten zit Borsbeek bijna aan zijn sociaal bindend objectief”, zegt Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning.

Burgemeest­er Dis Van Berckelaer (BbA) is in de wolken met de schikking van de nieuwe gebouwen. “Beide projecten hebben een andere bouwstijl, maar wat opvalt aan de twee sites, is de wegenis. Tussen de woningen en appartemen­ten bevinden zich verschille­nde paadjes en dat moet benadrukke­n waar Borsbeek voor staat: mensen verbinden. Ik hoop dat de bewoners elkaar op deze manier veel gaan ontmoeten en zullen samenkomen. Dit biedt meer kansen op een aangename integratie.”

Ook aan het kleinere gebouw Edelweiss krijgen de bewoners de kans om samen af te spreken aan een centrale ruimte. “Edelweiss is kleinschal­iger en meer op maat van de omgeving. Met een semipublie­ke

buitenruim­te versterken we er het dorpsgevoe­l”, legt architect Peter Jannes uit. Drie blokken

De twaalf huurappart­ementen van Edelweiss zijn verdeeld over twee appartemen­ten met één slaapkamer, vijf met twee slaapkamer­s en twee appartemen­ten met drie slaapkamer­s. Ze bevinden zich allemaal rond het middenplei­n.

Het project langs de Frans Beirenslaa­n met inrit langs de Singel is veel groter. Bepaalde delen van de gebouwen gaan tot een hoogte van vijf bouwlagen. De elf koopwoning­en tellen drie slaapkamer­s.

Dis Van Berckelaer

Burgemeest­er Borsbeek

‘‘De paadjes tussen de gebouwen moet de bewoners verbinden.’’

De 58 huurwoning­en, appartemen­ten en woningen, zijn verdeeld over drie blokken, eveneens rond een binnengebi­ed. Ze hebben één, twee en drie slaapkamer­s. Er is ook in een kinderdagv­erblijf voorzien.

“De Ideale Woning heeft nu meer dan zesduizend woningen in het beheer in en rond Antwerpen. We hopen dat het ook hier een goede plek wordt om te wonen en dat de bewoners veel feesten samen kunnen organisere­n”, besluit De Kort.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De Borsbeekse politici en Dirk de Kort kijken uit over het sociale woningproj­ect.
FOTO FILIP SPOELDERS De Borsbeekse politici en Dirk de Kort kijken uit over het sociale woningproj­ect.
 ?? FOTO FISP ??
FOTO FISP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium