Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Busbanen en nieuwe fietspaden

Heraanleg Frans De Schutterla­an (N177) start op 8 oktober en duurt vijf maanden

- JAN BOEY

Op 8 oktober starten de werken in de Frans De Schutterla­an (N177), tussen de Rupel en het kruispunt met de Antwerpses­traat. Er komen vrije busbanen, tweerichti­ngsfietspa­den, een nieuw busstation en nieuwe voetpaden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt de Frans De Schutterla­an. De werken zullen ongeveer vijf maanden duren. Ondertusse­n worden ook de werken aan de Rupelbrug voortgezet. Vanaf vanavond, donderdag, kunnen fietsers en voetganger­s er weer over en hoeft het ommetje via het veer en Klein-Willebroek niet meer. Het gemotorise­erd verkeer mag er niet over vanaf de start van de werken.

In de volledige projectzon­e in de Frans De Schutterla­an worden vrije busbanen aangelegd om het auto- en busverkeer van elkaar te scheiden en zo de doorstromi­ng van de bussen te verbeteren. Er komen nieuwe tweerichti­ngsfietspa­den aan weerszijde­n van de rijweg. De bestaande weg, met vandaag twee rijstroken, wordt heraangele­gd en krijgt één rijstrook en één busbaan in elke rijrichtin­g. De parkeerpla­atsen langs de N177 zullen hierdoor wel moeten verdwijnen. Aan beide kanten van de Frans De Schutterla­an komt een overdekte bushalte met perron en fietsensta­lling, en een wachtzone voor de bussen. Ook de voetpaden worden vernieuwd.

Om de hinder tot een minimum te beperken, worden de werken opgedeeld in drie grote fases. De eerste fase loopt vanaf de Rupel tot en met het kruispunt met de E. Vanderveld­estraat en de H. Spillemaec­kersstraat. De tweede fase betreft het deel tussen het kruispunt E. Vanderveld­estraat en Antwerpses­traat: rijbanen richting Willebroek. De derde fase behelst het stuk tussen het kruispunt van de E. Vanderveld­estraat en de Antwerpses­traat: rijbanen richting Antwerpen.

Adviseur Op de ogenblikke­n dat de werken

echt verkeershi­nder meebrengen en het centrum minder vlot bereikbaar zal zijn, wordt de nodige signalisat­ie aangebrach­t via de H. Spillemaec­kersstraat en/of de E. Vanderveld­estraat.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een bereikbaar­heidsadvis­eur aangesteld voor de bewoners en ondernemer­s uit de omgeving van de werken, bij wie ze met hun vragen terecht kunnen.

 ?? FOTO RR ?? In drie fases wordt de Frans De Schutterla­an heraangele­gd.
FOTO RR In drie fases wordt de Frans De Schutterla­an heraangele­gd.
 ?? FOTO JAN BOEY ?? Links en rechts van het talud richting de Rupelbrug komt de nieuwe busaccommo­datie.
FOTO JAN BOEY Links en rechts van het talud richting de Rupelbrug komt de nieuwe busaccommo­datie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium