Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voelde me meteen aanvaard door Mortsel”

Burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA) nam fakkel over van Ingrid Pira en wil nu beleid verder zetten

- FILIP SPOELDERS

Na twee legislatur­en kwam in 2012 een einde aan het burgemeest­erschap van Ingrid Pira (Groen). Het was Erik Broeckx (N-VA) die de sjerp overnam. “Ik had wel het gevoel dat de inwoners van me verwachtte­n dat ik het mobiliteit­sprobleem onder Groen zou wegwerken.”

Net als in de rest van de Antwerpse zuidrand scoorde N-VA Mortsel bij de gemeentera­adsverkiez­ingen erg sterk. De partij kwam uit op elf zetels. “We dachten nooit zoveel zetels te halen. Ik had er op voorhand ook nooit bij stilgestaa­n om burgemeest­er te worden. Je moet altijd de resultaten afwachten. Maar toen bleek dat wij de grootste partij waren en dat de andere zonder ons niets konden beginnen, drong het wel door”, vertelt Erik Broeckx.

Ook zijn vrouw Erika Van Hoofstadt had er geen problemen mee dat haar man burgervade­r van de stad werd. “Hij is al 27 jaar actief in de politiek. We hebben er niet veel discussies over gehad. Hij verdeelt de politiek nu niet meer met een andere job en hij kan met de fiets naar zijn werk, het stadhuis. Dat zijn ook voordelen”, zegt Erika.

N-VA ging uiteindeli­jk in coalitie met sp.a en CD&V. Groen viel uit de boot. “We hadden geen enkel voorakkoor­d. Maar het was duidelijk dat het moeilijk zou zijn om met Groen verder te besturen. Met de andere twee partijen vormde dit geen probleem. We hebben dan ook een erg vlotte en aangename legislatuu­r gekend met onze ploeg, gesteund door onze medewerker­s.”

Bij Groen ligt deze ‘njet’ van N-VA toch nog zwaar op de maag. “We haalden zeven zetels en met 22% hadden we ons beste resultaat ooit. Dan is het natuurlijk ontgoochel­end dat je niet in het bestuur terechtkom­t”, stelt Ingrid Pira, die de lijst van Groen nu duwt. Lijsttrekk­er Walter Duré gaat wat verder: “We hebben toch twaalf jaar samen bestuurd en Groen heeft alle wind genomen van de werken en de mobiliteit­singrepen in Mortsel. Dat we dan nog geen kans hebben gekregen om te praten, viel zwaar. Dat N-VA met andere partijen doorging: akkoord. Maar de manier waarop was niet fair.”

Mobiliteit is frustratie

Volgens Broeckx heeft de Mortselse meerderhei­d een mooi parcours neergezet. “Ik kreeg positieve reacties op mijn burgemeest­erschap en voelde me snel aanvaard. We hebben de afgelopen zes jaar veel beslist, nadat er de vorige twaalf jaar weinig knopen werden doorgehakt. Ik denk onder andere aan de opening van de Parkschool en het intergemee­ntelijk zwembad, we hebben een ombudsdien­st opgericht, we hebben geïnvestee­rd in jeugdlokal­en, het parkgebied werd ontwikkeld en onze interne diensten werden gereorgani­seerd. Binnenkort is Mortsel een van de meest moderne steden.”

Een belangrijk beleidspun­t in Mortsel blijft uiteraard de mobiliteit. “De Mortselare­n hebben zich al aangepast en gebruiken al veel andere vervoersmi­ddelen dan de wagen. Vooral de mensen van buiten onze stad linken Mortsel aan files. Maar we hebben ingrepen gedaan, zoals afslagstro­ken verlengd en in oversteekp­laatsen voorzien. Ik had wel de indruk dat men verwachtte dat ik de verkeerspr­oblemen na Groen zou oplossen. De grootste frustratie is echter dat Mortsel op een knooppunt van drie gewestwege­n ligt. We moeten altijd langs het Vlaams Gewest voor ingrepen. Het zou goed zijn mochten gewestwege­n in de centra worden overgedrag­en aan de steden of gemeenten.”

Voor Groen mocht er meer worden gedaan aan de mobiliteit. “Eigenlijk is er niets veranderd. Er is geen globaal verkeersci­rculatiepl­an en de vrachtwage­ns rijden nog steeds door het centrum. Dat terwijl N-VA zowel in Mortsel als in

Vlaanderen de touwtjes in handen heeft”, meent Pira. Uitdagers

De eerste zes jaar als burgemeest­er gaven Broeckx nog meer zin om door te gaan. “Ik doe het graag en wil graag verder gaan. We hebben veel gedaan, maar het werk is nog niet af. We gaan inzetten op meer veiligheid, met camera’s die ook voor het verkeer gebruikt kunnen worden. Daarnaast worden inburgerin­g en de strijd tegen zwerfvuil erg belangrijk. Zo gaan we meer gemeenscha­pswachten inzetten en onze ‘gele tornado’s’ om de straten netjes te maken. Ook investeren in de dorpskerne­n zoals Mortseldor­p en initiatiev­en nemen om geweldige ideeën van burgers uit te werken, staat op onze lijst.”

Van Erika krijgt hij alvast alle steun. “Het is zeker intenser maar Erik is iemand die problemen wil oplossen met het algemeen belang voor ogen. Dat kan hij nu doen voor Mortsel.”

Ook Groen wil terug in de meerderhei­d. “Wij zijn de uitdagers. We beleven de leukste campagne en zouden graag besturen met het aanstellen van een centrumman­ager en meer inzetten op fietsers”, besluiten Pira en Duré.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Erika Van Hoofstadt en Erik Broeckx op de fiets in Mortsel.
FOTO FILIP SPOELDERS Erika Van Hoofstadt en Erik Broeckx op de fiets in Mortsel.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Uitdagers Ingrid Pira en Walter Duré.
FOTO FILIP SPOELDERS Uitdagers Ingrid Pira en Walter Duré.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium