Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kiest Nederland voor ‘postcode-racisme’?

VVD wil probleemwi­jken aanpakken door bewoners strenger te straffen

-

De VVD, de partij van de Nederlands­e premier Mark Rutte, wil probleemwi­jken harder aan gaan pakken, met verplichte kinderopva­ng en strengere straffen voor mensen die er over de schreef gaan. De aanpak wordt door de oppositie onthaald als ‘postcodera­cisme’.

Klaas Dijkhoff, de populaire fractielei­der van de liberale VVD, heeft de knuppel in het Haagse hoenderhok gegooid. Dijkhoff legde gisteren een voorstel op tafel om de ergste probleemwi­jken in de Nederlands­e steden een ‘speciale’ behandelin­g te geven.

Hij vindt dat de integratie er mislukt is en wil daarom dat er een vorm van zerotolera­ntie ingevoerd wordt. Wie er de wet overtreedt, moet harder worden gestraft dan anderen, en ouders moeten worden verplicht hun kinderen naar de opvang te sturen zodat ze geen taalachter­stand oplopen.

Dijkhoff is ervan overtuigd dat dat de beste manier is om mensen in probleemwi­jken te helpen, want “te veel mensen hebben een achterstan­d”. Dat gaat volgens hem van een kind dat op z’n vierde voor het eerst Nederlands hoort tot een jongen die weet dat hij in elkaar wordt geslagen als hij vertelt dat hij homo is.

Deense inspiratie

Dijkhoff haalt de mosterd in Denemarken. Begin dit jaar lanceerde de centrumrec­htse regering in Kopenhagen – met steun van de socialisti­sche oppositie – een 22 puntenplan dat een eind moet maken aan de ‘getto’s’ waar vaak uitsluiten­d migranten wonen en die uitgegroei­d zijn tot parallelle samenlevin­gen met tweederang­sburgers.

Uiterlijk tegen 2030 moeten de slechtste 22 buurten er opgeschoon­d zijn. Daarom wordt er geïnvestee­rd in stadsontwi­kke- ling en nieuwbouw. Maar er is ook repressief luik: de criminalit­eit wordt er harder aangepakt en er is verplichte kinderopva­ng en taalonderw­ijs. Wie daar niet aan meedoet, wordt gekort op de kinderbijs­lag.

Dijkhoff wil dat de regering de probleemwi­jken selecteert aan de hand van vijf criteria: hoeveel mensen – en zeker vrouwen – er werk hebben, hoeveel niet-westerse allochtone­n er wonen, en hoe het staat met de criminalit­eit,

het opleidings­niveau en het gemiddelde inkomen. “Haags gezever”

Toch is het maar de vraag of de regering wil meestappen in het voorstel. Gisteren, tijdens het debat in de Tweede Kamer dat in de plaats over de regeringsp­lannen voor 2019 ging, liepen de emoties hoog ook. Ook de coalitiepa­rtners van de VVD hadden veel vragen bij de praktische haalbaarhe­id van het plan.

“De plek waar je het feit pleegt, wordt bepalend voor de ernst ervan? Dus in Amstelveen is een hulpverlen­er in elkaar slaan minder erg dan in Amsterdam-West? Dat kan toch niet”, zei CDA-leider Sybrand Buma. En volgens D66-voorman Alexander Pechtold vergist Dijkhoff zich van focus. Het beleid moet kijken naar de oorzaken van de achterstan­d en die proberen weg te nemen.

De oppositie verweet Dijkhoff racistisch­e motieven. De leider van Denk, de partij die vooral de Turkse Nederlande­rs vertegenwo­ordigt, sprak van ‘postcodera­cisme’. Ook juridische experts kwamen snel met bezwaren. Zij betwijfele­n of rechters erin willen meestappen. Rechters kunnen niet verplicht worden de zwaarst mogelijke straf op te leggen.

Dijkhoff wuifde de bezwaren weg. De rechter houdt al rekening met de omstandigh­eden en dus kan ook de wijk een rol spelen. De kritiek van de coalitiepa­rtners noemde hij “Haags gezever van partners die niet bereid zijn bij te dragen aan een oplossing voor bestaande problemen”.

Premier Rutte wilde nog niet reageren namens de regering. Dat zal hij pas vrijdag doen.

Sybrand Buma

Fractielei­der CDA

“In Amstelveen is een hulpverlen­er in elkaar slaan minder erg dan in Amsterdam-West? Dat kan toch niet.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? VVD-fractielei­der Klaas Dijkhoff.
FOTO BELGAIMAGE VVD-fractielei­der Klaas Dijkhoff.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium