Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Negen Nederlands­e mannen zitten jarenlang onterecht in gevangenis voor moord

Justitie zette verdachten te zwaar onder druk bij verhoren

- (mkm)

Opnieuw maakt de Nederlands­e justitie een slechte beurt. Alles wijst erop dat negen mannen onterecht zijn veroordeel­d tot celstraffe­n van vijf tot twaalf jaar voor hun vermeende aandeel in een moord in Arnhem, nu twintig jaar geleden.

Alles draait rond de moord op een 63-jarige vrouw in Arnhem, exact twintig jaar geleden. Het slachtoffe­r werd in haar villa overvallen terwijl zij een vriendin (33) op bezoek had. De daders dwongen de vrouwen op bed te gaan liggen en schoten hen door het hoofd. De oudste vrouw overleefde het niet, haar vriendin raakte ernstig gewond. De overvaller­s gingen er uiteindeli­jk vandoor met wat bankkaarte­n en een portemonne­e.

De zaak zorgt voor veel ophef in Nederland omdat nu blijkt dat negen veroordeel­den in dit dossier wellicht jarenlang onschuldig in de gevangenis hebben gezeten. Acht van de negen mannen hebben altijd ontkend dat ze ook maar iets met de moord te maken hebben, en nieuw onderzoek lijkt hun verhaal te bevestigen.

Feit is dat de technische recherche na de moord maar bitter weinig concrete sporen naar de

moordenaar­s aantrof. Ze kregen wel verdachten in het vizier: bekende criminelen uit het Arnhemse en Nijmeegse drugsmilie­u. Valse bekentenis

Twee van hen, zo blijkt nu, zouden bij hun ondervragi­ng door de politie mogelijk zo ernstig onder druk gezet zijn dat ze een valse bekentenis hebben afgelegd. Op basis van die bekentenis­sen werden destijds nog zeven andere verdachten gearrestee­rd. Uiteindeli­jk werden ze allemaal samen veroordeel­d tot celstraffe­n tussen vijf en twaalf jaar effectief.

Nu komt de Nederlands­e Adviescomm­issie Afgesloten Strafzaken (ACAS) na grondig onderzoek tot de conclusie dat die veroordeli­ngen vermoedeli­jk onterecht waren. “Dit is een grote stap”, reageert de advocaat van een van de verdachten opgetogen. “Wij vechten al twintig jaar om zijn onschuld te bewijzen.”

Het weinige sporenmate­riaal, onder andere vingerafdr­ukken en DNA, moet nu opnieuw worden onderzocht. Indien dat niet gelinkt kan worden aan de negen veroordeel­de mannen, gaan ze definitief vrijuit en kunnen zij torenhoge schadeverg­oedingen eisen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium