Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeespiegel stijgt veel sneller dan verwacht

- (rust)

Waar de wetenschap er lange tijd uitging dat de zeespiegel geleidelij­k zou stijgen met maximaal een meter tegen 2100, wordt nu voor het dubbele gevreesd. Dat blijkt uit onderzoek van het waterkundi­g instituut Deltares in Nederland.

“Een game changer”, zo omschrijft onderzoeks­ter Marjolijn Haasnoot het onderzoeks­rapport van Deltares waar ze aan meeschreef. “Als Nederland zich wil blijven beschermen tegen de stijgende zeespiegel zal de overheid veel meer moeten doen dan vandaag.” Nieuwe inzichten in het smelten van de ijskappen leren dat de zee sneller stijgt dan verwacht. “Tot voor kort hield de wetenschap rekening met een geleidelij­ke stijging van 35 tot 100 centimeter tegen het eind van de eeuw. In de plaats verwachten wetenschap­pers vanaf 2050 een plotse versnellin­g van de stijging.” Zelfs als de gemiddelde opwarming beperkt blijft tot 2 graden kan de zeespiegel tegen 2100 met 2 meter zijn gestegen. Bij een opwarming met 4 graden is dat al 3 meter, en tegen 2200 zou de zeespiegel met 5 tot 8 meter kunnen stijgen. “We zullen véél meer moeten doen om onze kust te beschermen”, zegt Haasnoot. Momenteel is de Zandmotor, een kunstmatig eiland voor de Nederlands­e kust, zowat de belangrijk­ste kustverded­iging van onze noorderbur­en. “Maar als de zeespiegel zo sterk blijft stijgen, zullen we twaalf keer zoveel zandbanken moeten aanleggen. Ook de huidige stormvloed­keringen zijn niet ontworpen om de stijging het hoofd te bieden.”

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) zegt dat hij ingrijpend­e maatregele­n wil. “Het masterplan kustveilig­heid houdt rekening met een stijging van meer dan 30 centimeter”, zegt zijn woordvoerd­er. Veel minder dus dan waar de wetenschap voor waarschuwt. “Daarom hebben we vorig jaar het ‘complex project kustvisie’ opgestart, dat onze strategie tot 2100 zal bepalen en rekening houdt met een stijging van ruim 3 meter.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Stijgt de zeespiegel met 2, 5 of zelfs 8 meter?
FOTO JIMMY KETS Stijgt de zeespiegel met 2, 5 of zelfs 8 meter?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium