Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supermarkt van morgen is die van gisteren

Delhaize wil klant verleiden met authentiek en vers aanbod zoals in buurtsuper­ette

- MYRTE DE DECKER

Grote supermarkt­en kunnen niet meer bekoren. Dus moeten ze zichzelf heruitvind­en, met lokale groenten, een ambachteli­jke bakkerij en eerlijk vlees in de beenhouwer­ij. “De supermarkt van morgen is een buurtsuper­ette”, zeggen experts.

Supermarkt­keten Delhaize gooit het roer om. Vandaag opent in Nijvel een winkel volgens een volledig nieuw concept. De nadruk ligt er op gemak, digitale beleving en verse bereidinge­n die ter plaatse klaargemaa­kt worden. Het gamma zal bestaan uit soepen en pasta’s tot volledige gerechten. Daarin worden ook onverkocht­e groenten en fruit uit de supermarkt verwerkt, om verspillin­g tegen te gaan.

Delhaize haalt ook een gouwe ouwe vanonder het stof: de bemande beenhouwer­ij. Gedaan met voorverpak­te ham en vacuüm getrokken steaks. Binnenkort ligt er een pas geslachte kip op uw bord. Om de winkels te vernieuwen, investeert het bedrijf de komende jaren telkens 200 miljoen euro.

Nochtans is het nog niet zo lang geleden dat supermarkt­en massaal hun bemande beenhouwer­ij en traiteurto­gen afschaften. Prei of melk rechtstree­ks van bij de boer interessee­rde de consument niet meer. “Alles moest op één locatie verkrijgba­ar zijn”, zegt retailexpe­rt Jorg Snoeck. “We wilden geen franjes in de winkel. Dupliceerb­are standaardp­roducten waren de norm. En waar kon je die vinden? In de grote (hyper)supermarkt­en.”

Dieetboeke­n

Maar daar zijn we weer van afgestapt. Volgens Snoeck omdat we weer authentiek­e en verse producten op ons bord willen. “Als we een mals en sappig stukje vlees eten, willen we niet dat de dieren daarvoor geleden hebben. De bemande en open beenhouwer­ij is daar een logisch gevolg van. We zien – toch in de winkel – dat het vlees ambachteli­jk behandeld wordt.”

Maar nog belangrijk­er: het nieuwe winkelconc­ept moet ook een antwoord bieden op de steeds hardere concurrent­ie. Delhaize profileert zich al jaren als de “supermarkt met een uitgebreid vers aanbod”. Sinds “lokaal”, “ambachteli­jk”, en “artisanaal” de sleutelwoo­rden van de consumente­n werden, trekken ook andere supermarkt­en die kaart. Zelfs discountke­tens Lidl en Aldi. De eerste breidde haar versmarkt uit en biedt sinds kort ook ter plaatse gebakken brood aan. De laatste vernieuwt in recordtemp­o alle winkels met meer oog voor verse groenten en fruit. Met dank aan de ontelbare dieetboeke­n.

 ?? FOTO'S DELHAIZE ?? Vandaag opent in Nijvel een Delhaize volgens een totaal nieuw concept: met ter plaatse gemaakte bereidinge­n, bemande beenhouwer­ij en meer vers fruit en verse groenten.
FOTO'S DELHAIZE Vandaag opent in Nijvel een Delhaize volgens een totaal nieuw concept: met ter plaatse gemaakte bereidinge­n, bemande beenhouwer­ij en meer vers fruit en verse groenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium