Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VTM zendt ‘Wittekerke’ weer uit, Eén grijpt terug naar ‘Flikken’

Nostalgisc­he topreeksen opnieuw op het scherm

- (tove, bpr)

Ooit een aflevering van Wittekerke gemist? Geen nood: VTM gaat de reeks vanaf volgende week opnieuw uitzenden. Eén grijpt weldra terug naar de begindagen van Flikken.

De Vlaming heeft het voor nostalgie. Daarvan zijn Wat een Jaar en Zelfde Deur, 20

Jaar Later het meest recente bewijs. En ook de heruitzend­ingen van Lili en Marleen doen het voortreffe­lijk. VTM en Eén grijpen daarom verder terug naar enkele programma’s van weleer, die destijds torenhoge kijkcijfer­s scoorden.

Nu de herhalinge­n van Spoed bijna zijn afgelopen, begint VTM vanaf maandag helemaal opnieuw met Wittekerke. De eerste aflevering­en over het fictieve kuststadje kwamen deze maand exact 25 jaar geleden op het scherm. Al snel sloten de kijkers dokter Nellie (Greet Rouffaer), agent Georges (Arnold Willems), sociaal assistent Bob (Luk Van Mello) en cafébaas Marcel (Eddy Asselbergh­s) in het hart. Daan Hugaert, nu Eddy in Thuis, sleepte de rol van verkrachte­r en geweldenaa­r Jos Verlackt nog jaren achter zich aan. De reeks betekende tevens de doorbraak voor Staf Coppens, Els De Schepper, Werner De Smedt en Kürt Rogiers. Aangezien Wittekerke 1.067 aflevering­en telt, zal de herneming bijna vier jaar duren.

Britt en Tony

Ook Eén is in het archief gedoken. Vanaf oktober komt daar het eerste seizoen van de politieree­ks Flikken opnieuw op het scherm. De opnames van het prille begin vonden twintig jaar geleden plaats. De kijker maakte in 1999 kennis met agenten Britt (Andrea Croonenber­ghs) en Tony (Joke Devynck) en hun baas Hubert Damen, die later als Witse hoge toppen zou scheren. Verder speelden Mark Tijsmans, Axel Daeseleire en Ludo Hellinx mee. De serie was een instant-hit met anderhalf miljoen kijkers, gaf de Gentse politie een ferme imagoboost en zou uiteindeli­jk tien seizoenen meegaan.

 ?? FOTO VTM ?? Marc Coessens en Greet Rouffaer zijn dokter Frank en dokter Nellie in Wittekerke.
FOTO VTM Marc Coessens en Greet Rouffaer zijn dokter Frank en dokter Nellie in Wittekerke.
 ?? FOTO VRT ?? Joke Devynck en Andrea Croonenber­ghs zijn Tony en Britt in Flikken.
FOTO VRT Joke Devynck en Andrea Croonenber­ghs zijn Tony en Britt in Flikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium