Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij de kinderen heb ik leren relativere­n. En instagramm­en”

Petra De Pauw maakt doe- en bewaarboek voor gezinnen om dierbare herinnerin­gen te bewaren

- MAAIKE FLOOR

De meeste mensen bewaren tekeningen, uitspraken en foto’s van hun kinderen ergens in een stoffige doos, maar schrijfste­r en radiomaaks­ter Petra De Pauw maakte een boek om alle dierbare gezinsheri­nneringen in te bewaren. Om het concept uit te testen, legden we de leukste vragen voor aan Petra, haar man Herman ‘Marcske’ Verbruggen en dochters Roos (13) en Billie (11).

Welke gezinslid heeft het strafste verhaal?

Roos: Ik heb in de derde kleuterkla­s mijn arm gebroken toen papa een verhaaltje aan het voorlezen was. Hij las het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd

gekakt heeft. Ik sprong enthousias­t heen en weer op mijn bed, viel eruit en brak mijn arm.

Petra: Het was een groenhoutf­ractuur, een breuk die niet helemaal door is. Dat komt meestal voor bij bejaarden. Op de spoed hebben ze er dan een te groot verband omheen gedaan. Daarna viel ze nog eens op school, en was het bot helemaal door.

Billie: Ik heb deze zomer in Bilbao mijn angst voor naalden overwonnen door gaatjes in mijn oren te laten schieten. We hebben drie, vier keer voor die winkel gestaan en steeds durfde ik niet. Maar uiteindeli­jk heb ik het toch gedaan.

Wat was jullie bijzonders­te vakantie?

Roos: Dit jaar! Papa wil altijd naar Frankrijk, maar nu zijn we ook doorgerede­n naar Spanje. We hebben met mama leren surfen.

Petra: Zij konden het beter dan ik.

Herman: Ik ben niet mee gaan surfen, maar ook voor mij worden de vakanties altijd beter, nu de kinderen groter worden. Ze lijken steeds meer op de vakanties die we vroeger met z’n tweeën deden.

Hebben jullie slaapritue­len?

Petra: Billie en ik wel. Dan zeggen we ‘jump for joy’ en springt Billie in mijn armen. Zo draag ik haar dan naar haar bed.

Herman: Vroeger lieten we de meisjes ook het licht uitblazen. Wie blaast er het licht uit, vroegen we dan. En terwijl zij bliezen, duwden wij snel op het lichtknopj­e.

Wat is jullie familierec­ept?

Petra: Spaghettis­aus! We mixen de tomatensau­s met de groenten en het gehakt. Daarna doen we hele champignon­s erin. Als we dat klaarmaken, is het meteen voor vijf porties. De andere vier vriezen we in. Dit eten we elke donderdag. Lekker en gemakkelij­k, tenminste één dag dat je niet hoeft na te denken over het eten.

Welke bedrijf zouden jullie kunnen starten als gezin?

Petra: Een camionbedr­ijf lijkt me wel tof, dan zie je op de zijkant staan: Verbruggen, De Pauw & dochters.

Herman: Dan rijden we met z’n vieren rond en spreken we op een parking af om samen spaghetti te eten.

Roos: Ik wil liever een webshop met kleren, maar die kunnen jullie dan bezorgen in die camions.

Herman: Een restaurant zie ik ook wel zitten. We hebben wel talent om mensen te ontvangen.

Petra: Ja, dat lijkt me super. Alleen: wie gaat er koken? Billie, met Herman?

Herman: Ja, dat kan. Al sta ik ook graag in de zaal. Daar moeten we

nog iets op vinden.

Van welke flauwe mop krijgen jullie allemaal de slappe lach?

Billie: Als ik deze mop vertel, komen zij niet meer bij. Twee penissen liggen op het strand. Zegt de ene tegen de andere: zullen we gaan zwemmen? Oké, zegt de andere. Maar wie let er dan op onze zakken? (De rest proest het uit). Die mop heb ik trouwens geleerd van Niels Destadsbad­er, toen ik eens met papa mee was naar de opnames voor de Kampioenen-film.

Wat zijn de liefste briefjes die je van je kinderen krijgt?

Herman: De bestelling voor de frietjes op zondagavon­d! Daarop schrijft Billie altijd iets als: ‘dank u lieve papa’.

Wat heb je van je kinderen geleerd?

Herman: Ze houden ons bij de tijd en brengen een hele wereld binnen. Dankzij de kinderen heb ik ook geleerd om sneller in het zwembad te plonzen, zoals zij doen, en niet uren in het water te staan om aan de temperatuu­r te wennen.

Petra: Ik heb dankzij hen leren relativere­n. Billie is drie maanden te vroeg geboren, dat was zo’n heftige periode, dan worden veel zaken onbelangri­jk. Volgend jaar gaan ze mij leren surfen – hopelijk – en ik leer ook allerlei appjes kennen dankzij hen. Zonder Billie kan ik ook geen Instagram-stories maken. Daar is zij gewoon beter in.

 ?? PERRE FOTO JAN VAN DER ?? Petra en Herman met dochters Roos en Billie.
PERRE FOTO JAN VAN DER Petra en Herman met dochters Roos en Billie.
 ??  ??
 ?? FOTO RR FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Foto boven: Een gezinsfoto in stijl, gemaakt op vakantie in Frankrijk vorig jaar.Foto onder: Een frituurbes­telling van Billie, met lieve boodschap voor papa.
FOTO RR FOTO JAN VAN DER PERRE Foto boven: Een gezinsfoto in stijl, gemaakt op vakantie in Frankrijk vorig jaar.Foto onder: Een frituurbes­telling van Billie, met lieve boodschap voor papa.
 ??  ??
 ??  ?? Family & me, Petra De Pauw, Van Halewyck. 15 euro
Family & me, Petra De Pauw, Van Halewyck. 15 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium