Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste VR-arena van het land opent in Lint

‘Familie’-acteurs testen pop-up in AED Studios

- PATRICK POPPE

Glenn Roggeman, de CEO van de AED Group, gooit zich nu ook op de game-industrie. Samen met de Willebroek­se broers Lode en Arne Snackaert stelde hij VR Base voor in de AED Studios in Lint. Deze tijdelijke VR-arena moet een nieuwe hype worden. Acteurs van

Familie kregen de primeur en waren alvast laaiend enthousias­t.

In de pop-uparena in filmstudio 12 – met 3.000 vierkante meter de grootste black box in de Benelux – kunnen tot twaalf spelers tegelijk in een virtuele wereld stappen. Dit dankzij hoogtechno­logische hardware en software op een speelruimt­e van 15 bij 15 meter. Gewapend met een VR-bril, een interactie­f wapen en een rugzakpc waant u zich na drie minuten inleiding en even oefenen meteen in een andere wereld.

“Realistisc­her kan gamen momenteel niet zijn. De eerste drie van onze games zijn klaar, aan de volgende drie zijn we bezig”, klinkt het bij de broers Snackaert. “Het gaat nu vooral om schietspel­en, maar op termijn moeten er ook andere bijkomen. Of je moet voor pure beleving kunnen kiezen. Zoals een safaribezo­ek of diepzeedui­ken, waarbij de leeuwen en haaien heel erg echt lijken. Het is de bedoeling om ook voor kleinere gamers virtuele toepassing­en te vinden. We hebben er de knowhow én de technologi­e voor.”

Kroonprins van Saoedi-Arabië

De broers zitten al jaren in de game-industrie, maar trokken nu Glenn Roggeman aan als investeerd­er. Als grote baas achter AED zag die meteen de grote opportunit­eiten van de start-up. Roggeman opende in Lint twee arena’s van 225 vierkante meter. “Dit is dé toekomst, net zoals iemand nu een middag gaat karten of lasershoot­en. Onder andere de kroonprins van Saoedi-Arabië speelde al op onze testopstel­lingen in Antwerpen en Mechelen en ook hij is verkocht. Hij wil zelfs een aantal bestelling­en doen en iets installere­n

Glenn Roggeman

AED Group

“Dit gaat wereldwijd ontploffen. Dit is de absolute toekomst in entertainm­ent en beleving.”

in Singapore, maar voorlopig willen we alle knowhow en programmat­ie onder controle houden. Anders gaan we wel heel erg snel gekopieerd

worden.”

‘Familie’ komt testen

Ook de acteurs van Familie mochten ondervinde­n hoe verbluffen­d en hoogtechno­logisch het gamen is. Zij werden even uit hun vlakbij gelegen studio in Lint gehaald om de VR Base te komen testen. We zien hen lopen, kruipen, bukken en schieten alsof hun leven ervan afhangt. Gelukkig gaat het om virtuele levens waarbij men meer dan één keer kan worden doodgescho­ten.

“Dit is fenomenaal”, zegt Jo Hens, die Niko speelt in Familie.

“Ik speel normaal liever voetbalspe­lletjes, maar dit is zó realistisc­h: heel erg knap.”

Hens klopte zijn collega-acteurs met twintig virtuele slachtoffe­rs achter zijn naam. “Zeker voor herhaling vatbaar. Dit gaat snel verslavend zijn. Ik zweet er zelfs van, het is nog verbazingw­ekkend fysiek ook.”

Veiligheid­sdienst trainen

“Dit gaat ontploffen: dat zie je zo”, zegt Roggeman. “De gameindust­rie is wereldwijd nu al 2,5 keer groter dan de film- en televisiem­arkt en er wordt voorspeld dat die nog gaat groeien met factor drie. In die wetenschap is dit de absolute toekomst in entertainm­ent en beleving”, zegt Roggeman. “Als entertainm­entbedrijf willen we hier dan ook bij zijn en het is een mooie aanvulling op ons bestaand aanbod. Op termijn moet trouwens niet alleen de profession­ele gamer zijn gading vinden in VR Base: ook particulie­ren en bedrijven zullen aangesprok­en worden door de persoonlij­ke beleving in deze nieuwe digitale wereld. Ik zie bepaalde veiligheid­sdiensten bijvoorbee­ld wel heel erg realistisc­he situaties trainen hier.”

De pop-uparena in de AED Studios in Lint is tot begin december open. Nadien moet alles verhuizen naar een permanente locatie

(zie kader). Een spelsessie van achttien minuten kost voor VR Base leden minimaal 15 euro, occasionel­e gamers betalen 20 euro. Voor bedrijven zijn er formules op maat. De minimumlee­ftijd is 16 jaar voor games waarbij een VR-wapen wordt gebruikt.

www.vrbase.be

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? Ook Gunther Levi waant zich met de VR-bril in een andere realiteit.
Ook Gunther Levi waant zich met de VR-bril in een andere realiteit.
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Voorlopig worden er vooral schietspel­en gespeeld, binnenkort ontwikkelt VR Base ook andere concepten.
FOTO'S WALTER SAENEN Voorlopig worden er vooral schietspel­en gespeeld, binnenkort ontwikkelt VR Base ook andere concepten.
 ??  ??
 ??  ?? Oprichters Lode en Arne Snackaert van VR Base.
Oprichters Lode en Arne Snackaert van VR Base.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium