Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook alcoholver­bod in omgeving pleintje Dambrugges­traat

Helft van straatmeub­ilair wordt verwijderd na klachten over overlast door pleingebru­ikers

-

Het alcoholver­bod op de openbare weg wordt uitgebreid naar de omgeving van een pleintje in de Dambrugges­traat. Een deel van het straatmeub­ilair wordt in afwachting van de officiële beslissing alvast weggehaald.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wil het alcoholver­bod op de openbare weg uitbreiden. De burgemeest­er werd de afgelopen maanden gecontacte­erd door een groep omwonenden van het pleintje op de samenvloei­ing van de Oudesteenw­eg, Dambrugges­traat, Biekorfstr­aat en Trapstraat. De omwonenden klaagden over over-

last door mensen die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op het plein zaten te drinken. “Het ging om klanten van De Biekorf (nachtopvan­g voor daklozen in de Dambrugges­traat, red.) en hun vrienden”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van De Wever. “Bij de wijkwerkin­g loopt al geruime tijd een dossier over gerelateer­de overlast.”

Het invoeren van een nieuwe alcoholvri­je zone moet volgens het kabinet van de burgemeest­er het sluitstuk van het beleid om de overlast in de buurt in te dammen zijn. Voor de definitiev­e invoering van het alcoholver­bod op het pleintje en in (delen van) de omliggende straten is het nog wachten op een goedkeurin­g door de gemeentera­ad. Het onderwerp staat op de agenda van de gemeentera­adszitting van december, de laatste van de huidige legislatuu­r.

In tussentijd worden eerstdaags – volgens de planning vandaag al – wel de twee tafels van het plein gehaald worden, net als vier banken. Zes zitbanken blijven op het pleintje staan en ook het publieke urinoir behoudt zijn plaats. Eens de maatregel goedgekeur­d zijn, zullen aan de ‘ingangen’ van het alcoholvri­je gebied zestien bordjes opgehangen worden die het alcoholver­bod aanduiden. “De burgemeest­er neemt deze beslissing na de opmerkinge­n uit de buurt”, verklaart woordvoerd­er Vermant. “Maar ook om het draagvlak voor de opvang te verzekeren.” Behalve nachtopvan­g De Biekorf is in de Trapstraat ook nog een project voor zelfstandi­g wonen, dat gaat uitbreiden.

Of de burgemeest­er niet vreest dat de overlast zich met deze maatregel gaat verplaatse­n, naar bijvoorbee­ld Park Spoor Noord? “Daar houden we rekening mee”, zegt Vermant. “Toen tijdens de vorige legislatuu­r het alcoholver­bod rond het Centraal Station ingevoerd werd, is men ook stelselmat­ig tot een coherent gebied gekomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium