Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Van Peel Schepen bevoegd voor Haven, Industrie en Werk

Marc Van Peel (CD&V) sluit zijn politieke carrière af als Antwerps havenschep­en. Hij blikt tevreden terug op zijn realisatie­s.

-

Opmerkelij­k is dat de schepen de herstructu­rering van de raad van bestuur van het Havenbedri­jf naar voor schuift als een van de belangrijk­ste realisatie­s van de afgelopen legislatuu­r.

“Voor de buitenwere­ld lijkt deze herstructu­rering niet zo cruciaal, maar dat was het wel”, zegt Van Peel. “We hebben nu onafhankel­ijke bestuurder­s met de nodige expertise een plek gegeven in de bestuursra­ad. Daar waren wel wat onderhande­lingen over nodig. Het is niet dat we oppositie buitenspel zetten, want er zetelt nog één vertegenwo­ordiger van de oppositie in de bestuursra­ad.”

Volgens Van Peel zijn de grote investerin­gen in de chemiesect­or een gevolg van een reeks slimme beslissing­en. “Met de sluiting van General Motors hielden we toch even ons hart vast, maar door de juiste beslissing­en te nemen, kan ik met de hand op het hart zeggen dat deze bedrijven hier ook blijven. In een zeer concurrent­iële markt ligt dat toch niet voor de hand.”

De Antwerpse haven heeft al vijf jaar op rij een record verbroken en de schepen hoopt dat dit jaar het zesde recordjaar wordt.

“Ik hoopte wel verder te staan met de extra containert­rafiek, maar daar stak de Raad van State spijtig genoeg een stokje voor”, zegt Van Peel. “Dat is wel mijn grootste teleurstel­ling. Wat niet in het bestuursak­koord stond maar er wel kwam, was de Kieldrecht­sluis en natuurlijk het nieuwe Havenhuis. En dan is er natuurlijk de Waterbus voor het personenve­rvoer in het noorden en het zuiden.”

In het bestuursak­koord stond ook een reeks punten rond het wegwerken van de werklooshe­id bij jongeren. “We zijn erin geslaagd om de werklooshe­id bij jongeren onder de 25 jaar te doen dalen met 19,1%. Bij kort geschoolde­n was er een daling van 10% en bij allochtone werklozen -6,6%.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium