Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Manier waarop maakt niet uit, maar tegen Westerlo móét gewonnen worden”

Seth De Witte net op tijd terug voor thuismatch tegen Westerlo (want nu is zijn maatje Joachim Van Damme geschorst)

-

Na vier matchen op de strafbank is Seth De Witte terug. Net op tijd, want nu is zijn maatje/concurrent Joachim Van Damme geschorst. De 30-jarige aanvoerder van Malinwa wil tegen Westerlo opnieuw voorop gaan in de strijd. “We moeten verdomme zien dat we zondag drie punten pakken. De manier waarop maakt niet uit.”

In tijden van (mini-)crisis komt Seth De Witte liever niet te veel in de pers. “Je moet eerst zien dat de prestaties wat beter zijn, vooraleer je je mond opentrekt”, vindt hij. Maar we konden hem toch overtuigen om na de training heel even tijd te maken. De 30-jarige aanvoerder van KV Mechelen is immers back in business, hij heeft zijn vier schorsings­dagen uitgezeten.

Ook over die straf praat hij niet graag, en ergens kunnen we hem wel begrijpen. Wat moet het frustreren­d zijn om geschorst te worden en vervolgens anderen (Wesley, Ocansey en Carcela) vanwege proceduref­outen rond ‘de indicatiev­e tabel’ vrijuit te zien gaan. Ook al was zijn eigen rode kaart tegen Lommel - na een tackle langs achter op Berben terecht. “Ik heb mijn mening over heel die zaak, maar heb weinig zin om daar in de gazet op in te gaan”, zegt De Witte. “Het is gewoon raar dat ze mij volgens die tabel straffen en dat andere jongens worden vrijgespro­ken. Als ze een maatstaf hanteren, moet die voor iedereen gelijk zijn. Maar soit… Meer zeg ik er niet over, ik kan er alleen maar mee verliezen. En soms zeg je net meer door te zwijgen.”

Achteraf gezien had KV natuurlijk beter in beroep gegaan, dan had hij zoals Wesley en co een straf kunnen ontlopen. Sowieso vonden we het een beetje raar dat KV vrede nam met vier speeldagen schorsing. “Ik vond vier weken zelf ook te veel, zeker. Maar het probleem was dat er een bekermatch tussenzat. Waren we in beroep gegaan en was de straf dezelfde gebleven, dan had ik vier in plaats van drie competitie­matchen moeten missen. Ja, achteraf gezien was beroep misschien beter geweest, maar dat is makkelijk praten. Als, als, als… Ik ben blij dat ik nu opnieuw kan spelen. Ik heb altijd kunnen meetrainen, dus ben er conditione­el klaar voor.”

Favorieten­rol

Tijdens zijn schorsing is er weer heel wat gebeurd. KV nam afscheid van Denis van Wijk en haalde Wouter Vrancken als vervanger. Er is al beterschap op het veld, maar de resultaten volgden nog niet. Tegen Bergen (winst), Tubeke (winst), Union (gelijkspel) en Beerschot Wilrijk (nederlaag) was de aanvoerder net als ons toeschouwe­r - hoe analyseert híj de malaise? “Het is moeilijk om te zeggen wat er precies scheelt. Het is een combinatie van veel factoren, denk ik. Maar het is vooral een volledig nieuwe reeks, met een heel andere manier van voetballen. Het is vaak holderdebo­lder, ja. Dat wisten we op voorhand, maar dan denk je: ‘het zal wel’. Nu ondervínd je dat. Alle ploegen leggen er hun kop voor. En al zeker als het tegen KV is, dan kunnen ze nog iets meer.”

KV, het Anderlecht van 1B. Het mag geen excuus zijn, maar die favorieten­rol en die druk is de club natuurlijk niet gewend. “Die druk voel je overal. Je hebt een nieuw stadion, een groter budget, alle ingrediënt­en zijn aanwezig om er iets moois van te maken. Dan moeten de sportieve prestaties volgen, dat weet je. De opdracht is simpel: gewoon zelf knokken tot we erbij neervallen. Ik vond onze eerste helft op Beerschot niet slecht, we moeten ons daaraan optrekken.”

Positief blijven: dat is de boodschap. “Maar we moeten ook realistisc­h zijn. Het was nog niet voldoende, het móét beter. We mogen ons niet verschuile­n, iedereen is het erover eens dat we voldoende kwaliteit hebben. Maar het moet er nu eens uitkomen. Het enige wat nu telt, is dat we godverdomm­e die drie punten pakken - de manier waarop maakt niet uit. We moeten, zoals Westerlo, in een

f low zien te geraken.”

Goeie transfer

De Witte wil maar wat graag zijn steentje opnieuw bijdragen. Vrancken kan zondag ook voor Corryn kiezen als ‘nummer zes’, of voor de jonge Lemoine, maar de kapitein hoopt dat hij zelf zijn maatje Joachim Van Damme mag aflossen. Zonde dat die geschorst is, want tegen Beerschot Wilrijk bewees hij opnieuw zijn waarde.

“Ik denk dat Joachim een heel goeie transfer is”, zegt De Witte. “Hij kon probleemlo­os mee in 1A, dus natuurlijk kan hij ons iets bijbrengen, dat heeft hij ook meteen laten zien. Ik ben zelf blij dat hij terug is, iedereen weet dat we op en naast het veld een zeer goeie band hebben. Hij komt uit een moeilijke periode, maar daar heeft hij duidelijk geen last meer van.” Het enige nadeel is dus die kaartenlas­t. “Hij zal zijn kaarten dit seizoen pakken ja, maar ik ook. Als je zo’n type voetballer bent die op het randje speelt, word je nu eenmaal soms bestraft. Maar voor alle duidelijkh­eid: we gaan nooit in duel om een speler te blesseren. Bij mijn rode kaart was dat ook niet het geval. Om dan vier weken te krijgen… Maar daar gaan we niet nóg eens over beginnen.”

“Alle ploegen leggen er hun kop voor in 1B. En al zeker als het tegen KV Mechelen is, dan kunnen ze nog iets meer.” Seth De Witte Aanvoerder KV Mechelen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium