Gazet van Antwerpen Stad en Rand

de wonderboy uit Hemiksem, is meteen outsider op het WK

-

Op de Spelen van Rio 2016 was hij nog, oneerbiedi­g uitgedrukt, de gooipop van de bronzen Dirk Van Tichelt. In 2017 was hij de eerste Belgische wereldkamp­ioen juniores sinds 1986. In 2018 is hij, in zijn eerste WK bij de groten, gelijk medailleou­tsider: Matthias Casse (21) uit Hemiksem.

In dit hosannaver­haal past een voorafje. Dit gaat over judo. De sport waar, voor elk tornooi, judolegend­e Gella Vandecavey­e destijds sprak over de “bananensch­il”. Dat herhaalde ze tot vervelens toe maar ze had gelijk. Best mogelijk dus dat Matthias Casse op het WK al “uitglijdt” over een tegenstand­er in een van de eerste rondes en het over en out is – zoals bijvoorbee­ld op het EK dit jaar. Omdat een judowedstr­ijd vaak in een fractie van een seconde onopletten­dheid wordt beslist.

Maar, ongeacht die wetmatighe­id, de wereldrang­lijst liegt niet. En daar blinkt Casse op plaats negen. In de gewichtsca­tegorie -81 kilogram, samen met de -73 kilo (waarin Dirk Van Tichelt actief is) de sterkste bezette gewichtsca­tegorie bij de mannen, in zijn eerste jaar bij de groten.

En dan zijn er de compliment­en van mensen die het kunnen weten. Dirk Van Tichelt, met wie hij geregeld traint en vaak samen is: “Als hij zo voortdoet, kan hij op termijn een olympische medaille pakken.”

Cédric Taymans, de technisch directeur die de voorbije jaren het Waalse judo uit het slop haalde: “Hij maakt indruk door zijn maturiteit, zijn mentalitei­t. Ik acht hem in staat tot alles.”

Wel, Matthias Casse? “Ja, er is druk van buitenaf. Maar ik kan die behoorlijk makkelijk van mij afzetten. Ik laat mij het hoofd niet op hol brengen. Ik heb dit jaar getoond dat ik de betere judoka’s van de wereld kan kloppen. Ik ben mij ervan bewust dat ik tegen iedereen kan winnen. Alleen: het is niet vanzelfspr­ekend.” Natuur- lijk wil hij nu al tonen dat hij kan schitteren. “Top vijf zou ik al een uitstekend­e prestatie vinden. Maar de manier waarop ik zal vechten, goed judo, is belangrijk­er dan het pure resultaat. Ik heb nog heel wat werkpunten. Ik mis ook ervaring, zodat ik mijn tegenstand­er makkelijke­r kan verrassen. En het gaat er veel krachtiger aan toe, haast niet te vergelijke­n met de juniores.”

Van Tichelt: “De overgang van juniores naar seniores is inderdaad een grote stap, vooral de kracht is meestal een enorm verschil. Maar hij past zich daar uitstekend aan aan.”

Geen betere leermeeste­r dan Van Tichelt, zo zegt medaillema­ker van weleer Jean-Marie Dedecker, de beste Belgische judocoach ooit, die hem wegwijs kan maken. “Dirk heeft zijn ervaring, kent de judowereld. Met een goede omkadering kan hij ver geraken. Casse is nu al een absolute topper, over een drietal jaar weten we of zijn overstap echt geslaagd is, of hij een vaste waarde wordt. Maar wie wereldkamp­ioen juniores is, kan ook ooit olympisch kampioen worden.”

Vanzelfspr­ekend droomt Casse, aan de wieg van zijn carrière, van Tokio 2020. Maar hij houdt een slag om de arm. “Niet alles moet wijken voor de Spelen van Tokio. Ik heb er na mijn wereldtite­l bij de juniores geen moment aan gedacht om alles op sport te zetten en mijn chemiestud­ies (aan de Karel de Grote Hogeschool in Ho- boken) te laten vallen. Het valt niet altijd makkelijk te combineren – als ik twee, drie weken op stage ben in Japan, is het moeilijk om bijgewerkt te raken – maar het is een goede afleiding omdat het totaal iets anders is. Ik wil beide op hoog niveau combineren.

Ook al weet ik niet of ik mijn diploma ooit zal nodig hebben.

Als mijn judocarriè­re zo goed blijft lopen, blijf ik misschien voor de rest van mijn leven in de judowereld. En dat is misschien mijn mooiste ambitie op lange termijn.”

“Ik laat mij het hoofd niet op hol brengen.” Matthias Casse

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium