Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen schoolreis­je”.

Eerste Europese wedstrijd onder nieuwe voorzitter mag absoluut niet mislukken

-

In België kent iedereen Marc Coucke al, maar in

Europa kan zijn naambekend­heid nog vergroten. En dat kan door Europees te schitteren met Anderlecht. Het moet ook,

want na de 1 op 9 in de competitie wil Anderlecht onrust vermijden. Dat is de missie tegen Trnava. Coucke arriveert pas vandaag met zijn privéjet, Luc Devroe schudde de troepen in

zijn plaats wakker.

Anderlecht benadrukte het graag. Het diner dat de club in Slovakije organiseer­de voor de delegatie, was een heus galadiner. Marc Coucke verwent zijn sponsors graag en Europees voetbal is de ideale gelegenhei­d. “Dit is belangrijk voor Anderlecht”, stelde ook Luc Devroe. “Liefst van al horen we in de toekomst weer de Champions League-hymne, maar nu willen we overwinter­en in de Europa League. Dan moet je een resultaat neerzetten tegen Spartak Trnava, op papier de meest haalbare tegenstand­er. Dit is geen schoolreis. Na de 1 op 9 in de competitie kan een resultaat ons vertrouwen opkrikken.”

Marc Coucke zelf zat niet op de delegatiev­lucht. Niet omdat hij nerveus is, maar door zijn drukke agenda. De voorzitter komt vandaag met zijn privéjet, want dit wil hij niet missen. Zijn voorganger Roger Vanden Stock betwistte 200 Europese duels - 79 gewonnen, 79 verloren en 42 keer gelijk - en Coucke wil beter doen.

Twitterkon­ing

Alleen liet Anderlecht het in de competitie tegen Club Brugge, Antwerp en Genk afweten. “Kijk, die 1 op 9 is te weinig”, verklaarde Devroe nog. “Maar het kon ook 5 op 9 zijn. In elke match hadden we kansen en het wordt pas verontrust­end als dat niet meer zo is. Collectief spelen we goed voetbal, maar we moeten onze goeie periodes langer volhouden en efficiënte­r zijn. Geef ons wat tijd. Was het maar zo makkelijk dat je 41 in- en uitgaande transfers kon doen om dan door de competitie te walsen.”

Alleen is geduld niet de grootste kwaliteit van de voorzitter. Na de nederlaag in Genk tweette Coucke al: Er zit meer voetballen­d vermogen in onze kern dan we lieten zien. “Iedereen zijn stijl, hé. Dat is het recht van onze voorzitter. Misschien dat hij in de toekomst omzichtige­r zal tweeten. Alhoewel. Het is zijn stijl en daar moet je tegen kunnen. Hein en ik zitten trouwens niet op Twitter. Da’s misschien maar best.”

Vooral omdat de fans op sociale media beginnen te fulmineren. Te weinig kwaliteit, te weinig creativite­it, slechte transfers. De verwijten nemen toe. “Als ik alles moet geloven wat er op Twitter verschijnt, dan kan ik meteen van het dak springen. Sommigen tweeten zaterdagna­cht om 2.53u. In welke toestand? Het probleem is dat de mensen Twitter stilaan beschouwen als dé waarheid. Als iemand straks tweet dat mijn vrouw me bedriegt, zullen er zeker ook zijn die dat gaan geloven.”

Al kunnen ze bij paars-wit niet ontkennen dat ze wat creativite­it missen. Het veld van Trnava ligt er slecht bij en de ploeg is stug: een lucide spelmaker kan belangrijk zijn. “Gent speelde zijn beste voetbal onder Hein met Milicevic die de rol van nummer 10 invulde. Dat kan hier ook. Er zijn meerdere systemen waarin een spelverdel­er past en dat zullen we wel bewijzen. Na die competitie­start met 12 op 12 moesten we niet op de tafels dansen, maar nu moeten we ook niet onder de grond kruipen. Het zijn momentopna­mes.”

Straks Standard

De terugreis naar Brussel zal allesbehal­ve aangenaam zijn als er in Trnava verloren wordt. Zelfs al vliegt Coucke niet mee met de delegatie. Zondag wacht dan Standard en dan wordt de druk groot. “Als we verliezen, zal er niets gebeuren”, besloot Devroe. “Hein krijgt tijd en daarna spelen we ook drie keer thuis. Tegen Standard, tegen Union in de beker en tegen STVV. Daar moeten we wel tonen dat we leerden uit onze fouten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium