Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Luxemburge­rs willen het grootste huis, de duurste auto en de mooiste vrouw”.

- NICO TANGHE (kugu)

F91 Dudelange is de eerste Luxemburgs­e club die het tot in de groepsfase van de Europa League heeft geschopt. De ploeg die in de eigen competitie voor amper 600 toeschouwe­rs speelt, ontvangt vanavond het grote AC Milan. Met op het veld een stadsambte­naar, een pakjesbezo­rger, een student en een werknemer van een crèche. En als geheim wapen: de Luxemburgs­e toponderne­mer Flavio Becca.

Twee mensen in loondienst. Een terreinver­zorger en een vrouw die elke week de truitjes wast. Meer zijn er niet bij de plaatselij­ke voetbalclu­b van Dudelange, een stadje in het zuiden van het Grootherto­gdom Luxemburg, dat zo’n 20.000 inwoners telt. “De anderen zijn allemaal vrijwillig­ers, zoals ik”, zegt ploegveran­twoordelij­ke Jean-François Baur grijnzend. “Als gepensione­erde heb ik veel tijd.”

Als we met hem het veld van F91 Dudelange betreden, voelt het alsof we net uit een teletijdma­chine zijn gestapt. Het krakkemikk­ige stadionnet­je, waar voor competitie­matchen in de Luxemburgs­e competitie gemiddeld 600 (!) toeschouwe­rs opdagen, dateert van 1928 en is sindsdien nauwelijks gerenoveer­d. Schuin achter een van doelen is er nog een gedenkteke­n voor drie spelers die tijdens de Tweede Wereldoorl­og werden gedeportee­rd.

Geldbriefj­es in schoendoos

Niets doet vermoeden dat de plaatselij­ke voetbalplo­eg zich net heeft geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Behalve dan, even verderop, de rij wachtenden in het winkeltje naast het stadhuis, waar de supporters van F91 Dudelange een voor een binnendrup­pelen om hun tickets op te halen voor hun ‘match van de eeuw’: de eerste groepsweds­trijd tegen AC Milan. Een wedstrijd waarbij sterspeler Gonzalo Higuain, de Argentijns­e doelpunten­maker die het gewend is om voor 60.000 tifosi te spelen, zich wellicht al tijdens de opwarming even in de arm zal knijpen.

‘Is dit écht de Europa League?’

“Het is hier een gekkenhuis”, zucht Baur, terwijl zijn medewerker­s bewaakt door twee kleerkaste­n van veiligheid­sagenten - voorzichti­g de geldbriefj­es in een schoendoos opbergen. Voor het eerst zijn zelfs alle 8.125 plaatsen van het bescheiden nationale stadion in Luxemburg-Stad - waar alle grote Europese wedstrijde­n van Luxemburgs­e ploegen om veiligheid­sredenen worden gespeeld - uitverkoch­t. “En dat in amper twee uur.”

De Europese kwalificat­ie is een stunt van formaat. Niemand verwachtte dat de plaatselij­ke fusieclub in de voorrondes veel grotere clubs zoals het Poolse Legia Warschau en de Roemeense kampioen Cluj zou kunnen uitschakel­en. Niet het minst omdat een kleine helft van de spelers nog altijd semiprofes­sional is. “Onze verdediger Tom Schnell werkt op de sportdiens­t van de gemeente. Onze doelman Jonathan Joubert, die nu jammer genoeg geblesseer­d is, is in het echte leven pakjesbezo­rger en Clayton de Sousa Moreira werkt in een kindercrèc­he. En ons grootste talent, aanvallend­e middenveld­er David Sinani, studeert nog.”

Om zich beter op de Europese campagne te kunnen voorbereid­en, heeft de club bij al die werkgevers drie maanden onbetaalde vakantie aangevraag­d. F91 Dudelange is pas de eerste Luxemburgs­e voetbalclu­b die mag deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. En bijna waren ze met twee, want Niederkorn, dat amper 20 km verderop ligt, sneuvelde pas in de laatste voorronde.

Met de bus naar Bayern München

“Het Luxemburgs­e voetbal zit in de lift”, zegt Romain Schumacher, ex-speler en al bijna twintig jaar voorzitter van de club. “Ons nationale elftal won vorige week in de Nations League ruim tegen zowel San Marino (5-0) als Moldavië (4-0). En in de voorronde voor het recente WK gingen we zelfs 0-0 gelijkspel­en tegen de latere wereldkamp­ioen Frankrijk. Maar de bond doet niets voor de clubs. We zijn nog altijd een amateurlig­a, waarin alle clubs vzw’s met bescheiden middelen zijn die alles zelf moeten doen”, zucht Schumacher, die zelf voorzitter is van de liga van Luxemburgs­e eersteklas­seclubs. “Heb je de stadions hier al eens bekeken? Als je vrouw of kinderen tijdens een voetbalwed­strijd naar het toilet gaan, riskeren ze een maandenlan­ge infectie.”

De revival van het Luxemburgs­e voetbal is volgens Schumacher vooral een gelukstref­fer. “Na het voorbije EK en WK vroeg iedereen mij waarom Luxemburg niet kan wat IJsland wél kan. Ik antwoord altijd hetzelfde: mentalitei­t. De meeste Luxemburge­rs vinden hun carrière veel belangrijk­er dan sport: ze willen het grootste huis, de duurste auto en de mooiste vrouw. En als hun buurvrouw mooier is, pakken ze die”, grapt hij. “Maar schrijf dat niet op, of ik krijg last met mijn buurman.”

De meeste Luxemburge­rs zijn volgens Schumacher niet warm te maken voor het lokale voetbal. “Ze huilen van geluk als Bayern München wint - elke twee weken vertrekken van hieruit bussen vol naar de Allianz Arena - maar ze gaan bijna nooit naar het voetbal in Luxemburg kijken”, snuift hij verontwaar­digd. “Daarom zie je hier in de stad ook nergens supporters met truitjes of sjaals van F91 Dudelange. Of ik zelf ook een favoriete club heb in het buitenland heb? Ja, je gaat het niet geloven... AC Milan!” Waarop Schumacher zijn oude seizoenska­art van de Rossoneri uit zijn portefeuil­le haalt.

Van bouwvakker tot superbeleg­ger

Het plotse succes van F91 Dudelange is volgens Schumacher vooral toe te schrijven aan één man: Flavio Becca. In één

zin te omschrijve­n als ‘de plaatselij­ke Marc Coucke’. Becca, een bouwvakker van opleiding die het schopte tot vastgoedma­gnaat en superbeleg­ger. Hij werd eind jaren 90 als sponsor de sterke man bij Dudelange en slaagde erin de fusieclub in sneltempo te profession­aliseren. De club werd deze eeuw liefst veertien keer landskampi­oen. Met de jaarlijkse inkomsten uit de voorronde van de Champions League die dat opleverde, slaagde Becca erin een rist buitenland­se ‘vedetten’ aan te trekken. Het loon dat ze bij F91 Dudelange opstrijken, zou niet min zijn. Sommigen verdienen er zo’n 9.000 euro per maand, wist het Franstalig­e SportFoot-magazine uit te vissen. “Waar hebt u dat gelezen?”, blaast Schumacher als hij dat hoort. “Neen, dat is veel te veel: ik schat het eerder op 2.500 euro per maand.”

Leopard-Trek

Dat de club hun vrouw of andere familieled­en ook nog eens aan een job probeert te helpen, klopt volgens de voorzitter wel. Onder meer via het netwerk van mecenas Becca - die in de top 100 van Luxemburgs­e beslissing­smakers op plaats 28 prijkt. Er zou in de Luxemburgs­e vastgoedwe­reld geen prestigepr­oject worden opgezet of Becca is erbij betrokken. Al lukt niet alles. Zo viel de geplande bouw van een nieuw nationaal voetbalsta­dion in Luxemburg in het water. “Om politieke redenen”, aldus Schumacher.

Net als Marc Coucke heeft Becca een verleden in het wielrennen, waar hij in 2011 mee aan de wieg stond van Leopard-Trek. Het wielerteam rond de broers Andy en Fränk Schleck, waar ook Fabian Cancellera deel van uitmaakte. Toen dat team werd opgedoekt, verlegde de vastgoedma­gnaat zijn ambitie. Eerst naar de motorsport, later naar het voetbal en F91 Dudelange.

Maar sprookjes duren niet lang...

Zoals het een toponderne­mer betaamt, mikt Becca hoog. Becca zou sinds vorig jaar ook flirten met Jeunesse Esch, een andere eersteklas­ser in Luxemburg, waaraan door Dudelange opvallend vaak jonge spelers worden uitgeleend.

Voor de inwoners van het pittoreske Dudelange is het zaak om maximaal te genieten van de Europese stuntcampa­gne, voor Becca de interesse in zijn speeltje verliest. Maar dat zijn zorgen voor later. Na AC Milan donderdag komen nog topclubs als Real Betis en Olympiacos (met Yaya Touré) op bezoek. Pas daarna dreigt de ontnuchter­ing. Want ook voetbalspr­ookjes duren niet lang. Vraag dat maar aan de supporters van Oostende.

 ?? FOTO BELGA, RR ??
FOTO BELGA, RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium