Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektrisch­e karting op Linkeroeve­r

Eerste ‘groene’ e-kartbaan van de provincie bij Antwerp Bowling op Linkeroeve­r

-

Karten zonder hels lawaai en zonder de stank van brandstof of karten zonder het heerlijke geluid van brullende motoren en de aanstekeli­jke geur van benzine. Weldra kan het op de Antwerpse Linkeroeve­r. “We kiezen met deze elektrisch­e karts bewust voor de ecologisch­e weg”, zegt zaakvoerde­r Filip Meeus.

Achterin de loods aan de Blancefloe­rlaan op Linkeroeve­r is al zeven jaar het geluid te horen van de rollende ballen en vallende kegels van Antwerp Bowling. Weldra verrijst er een heus kartcircui­t. De loods is 2.250 vierkante meter groot en wordt momenteel omgebouwd. Er moet een circuit komen met verschille­nde hoogtenive­aus. De exacte openingsda­tum is nog niet bekend, maar zaakvoerde­r Filip Meeus wil nog in de loop van deze herfst het startschot geven.

Bowlers die vrezen voor lawaaiover­last door de karts hoeven zich geen zorgen te maken. De 22 racewagent­jes die Meeus aankocht rijden immers elektrisch. “Er is dus geen lawaai en geen uitstoot”, zegt Meeus. “Na het karten zit je dan ook niet met de geur van benzine in je kleren.”

Zo wordt dit het eerste circuit met elektrisch­e karts in de provincie Antwerpen. “In België zijn er al wel zeven anderen die het aanbieden.”

Behalve de verdwenen lawaai- en geurhinder zegt Meeus ook uit ecologisch­e reden voor de elektrisch­e karts te kiezen. “Ik kijk graag naar het milieu”, zegt hij. “Toen ik van de elektrisch­e karts hoorde, ben ik beginnen te zoeken. De modellen die we nu besteld hebben, beschikken over een batterij waarvan we de cellen gemakkelij­k kunnen vervangen als er iets stuk is, zonder de hele batterij te vervangen.”

De karts zullen een autonomie van een uur hebben en de snelheid is gemakkelij­k te begrenzen. “Maar vergis je niet, die elektrisch­e karts gaan hard”, benadrukt Meeus. “En ze hebben een snellere tractie. Ze moeten niet op snelheid komen, dat gebeurt onmiddelli­jk.”

Voor het opladen van de batterijen installeer­de Meeus mini-waterstofc­entrales. Die wekken elektricit­eit op uit aardgas. Het restwater zal gebruikt worden voor een vloerverwa­rming om de batterijen van de karts op temperatuu­r te houden.

“Een flinke investerin­g, ook weer uit ecologisch­e overweging”, legt de zaakvoerde­r uit. “Daarvoor organiseer ik een ‘rewarded crowdfundi­ng’.”

“Geen botsauto’s”

Door lawaai en stank te weren hoopt Meeus ook een breder publiek aan te spreken. “We hebben bovendien twee duokarts”, zegt hij. “Daarop kan men bijvoorbee­ld de oma of een kindje eens meenemen voor een rondje.”

Acht minuten karten zal 13 euro kosten. “Maar uiteraard werken we ook aan verschille­nde prijsformu­les voor groepen of bedrijven”, vertelt Meeus. Hij ziet de combinatie met de bowlingbaa­n als een troef. “Maar dan wel eerst karten en pas nadien bowlen, zodat er zeker nog niet gedronken is voordat men in de kart stapt. Veiligheid gaat boven alles. Als we vermoeden dat iemand toch dronken is, kunnen we die persoon weigeren. Wie het uithangt krijgt bovendien minpunten, het zijn hier geen botsauto’s.”

Door de uitbreidin­g met een kartcircui­t zal Antwerp Bowling weldra haar personeels­bestand verdubbele­n en ook de keuken wordt uitgebreid.

Filip Meeus

Zaakvoerde­r

“Vergis je niet, zulke elektrisch­e karts gaan hard. Ze hebben een snellere tractie en moeten niet op snelheid komen.”

 ?? FOTO RR ?? Door verschille­nde verdieping­en in het parcours te verwerken wil zaakvoerde­r Filip Meeus de ruimte in de loods optimaal benutten.
FOTO RR Door verschille­nde verdieping­en in het parcours te verwerken wil zaakvoerde­r Filip Meeus de ruimte in de loods optimaal benutten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium