Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Definitief einde voor Fish & Chips

Kammenstra­at verliest icoon, uitverkoop start met kortingen tot 60%

-

“We wilden zelfs meer huur betalen, maar het mocht niet baten.”

Fish & Chips, voor jongeren jarenlang de absolute referentie voor hippe kledij, houdt er definitief mee op. Na het faillissem­ent van het moederbedr­ijf deed een overnemer nog een poging tot doorstart, maar een conflict over het pand gaf de doodsteek. Er volgt nu snel een uitverkoop.

Fish & Chips opende in 1997 in de Kammenstra­at 36-38. De winkel van Luc Leenders en Jan Vidts gold als de eerste conceptsto­re in Antwerpen, met een dj, een kapper en plaats voor een espresso. De zaak kwam in de loop der jaren in handen van het internatio­nale Men At Work.

Door een renovatie van het pand, werd in 2016 de Nationales­traat overgestok­en, naar de Kammenstra­at 18, dat groter was in oppervlakt­e. Daar draaiden de zaken evenwel niet meer zo goed en in juli werd het bedrijf failliet verklaard. Modeondern­emer Dieter Deceuninck nam de zaak over en probeerde de verhuurder te overhalen om te mogen blijven. Maar die poging strandde.

“Van eind juli tot en met woensdag hebben we onderhande­ld”, zegt de West-Vlaming.

Dieter Deceuninck

Modeondern­emer “We waren zelfs bereid om meer huur te betalen, maar het heeft niet mogen baten. Er was geen constructi­ef gesprek mogelijk. Dit is vreselijk, ik heb er hartzeer van.”

Maandagoch­tend zal de winkel worden leeggemaak­t. Volgende week vrijdag of zaterdag volgt onder de naam Fish & Chips, The Last Ride een uitverkoop in een popupwinke­l vlakbij, met – volgens Deceuninck – kortingen tot 60%. Ook bepaalde interieure­lementen, zoals schilderij­en, designstoe­len en de dj-installati­e worden verkocht. Ook de iconische letters van het logo zullen worden verkocht. “We gaan dingen doen samen met onze klanten om op een hoogtepunt te eindigen”, zegt Deceuninck.

Het personeel was al ontslagen door de curator. Het is wel wekenlang op een doorstart blijven wachten. “Dit komt voor hen uiteraard extra hard aan.”

Nico Volckeryck van Unizo AntwerpenS­tad hoopt toch op een toekomst. “Fish & Chips was een gevestigde waarde, met hun wat reactionai­re, gekke kledij. De overname door de multinatio­nal was geen goede zaak, omdat die geen street credibilit­y had. Ik hoop dat er weer jonge ondernemer­s zullen opstaan om de traditie verder te zetten.”

Dat de winkel af en toe voor controvers­e zorgde, staat vast. In het verleden was er sprake van lichaamsde­len op sterk water in de etalage en zelfs van koeienkada­vers. Vorig jaar nog haalde de politie ‘expliciete’ opblaaspop­pen uit de etalage.

In ons land had Men At Work drie winkels onder eigen naam. Daarvan zijn er twee gesloten, die in Brugge en die op de Antwerpse Meir.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De letters van het logo zullen ook worden verkocht.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De letters van het logo zullen ook worden verkocht.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium