Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lien Van de Kelder protesteer­t mee tegen overlast van bussen

School en ouders reiken De Lijn na bijna twintig jaar haalbare oplossing aan

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Tijdens de spits verstaan de kinderen de juf soms niet meer”, vertelt schooldire­ctrice Sigrid Van de Velde. “Acht uur per dag worden de longen van onze kinderen vol fijn stof geblazen”, reageert actrice en mama Lien Van de Kelder. Samen met een dertigtal kinderen trokken ze gisteren naar de kantoren van De Lijn om de hand te reiken naar een oplossing.

“Onze buurt heeft al jaren de busstelpla­ats van de Lijn te ‘gast’ op een steenworp van onze school”, staat er te lezen in de open brief die de ouders en directie gisterenoc­htend overhandig­den op de kantoren van De Lijn in de Grote Hondstraat. Dat zorgt ervoor dat de Lange Altaarstra­at, waar basisschoo­l De Dageraad gelegen is, maar liefst vijfhonder­d bussen per dag te slikken krijgt.

“Een probleem dat al jaren aansleept”, legt directrice Van de Velde uit. “Telkens heeft De Lijn gezegd te zullen verhuizen, maar tot nog toe is dat niet gebeurd. Al zouden de plannen vandaag wel concreet zijn en is het probleem hopelijk tegen 2021 grotendeel­s van de baan.”

Maar dat is nog drie jaar wachten en op het gebied van luchtkwali­teit is er geen tijd te verliezen, vinden de ouders en de directie. “Zo wordt het merendeel van de kleuterkla­ssen verlucht langs de straatkant”, vertelt actrice Lien Van de Kelder, wier twee kleuters school lopen in De Dageraad. “Dat is op een meter van waar de bussen voorbijrij­den. Al dat fijn stof komt rechtstree­ks in de longen van onze kinderen terecht.”

En dus stapten ouders, kinderen en de directie vandaag met een concreet voorstel naar De Lijn. “Plaats een slagboom aan het einde van de Pretoriast­raat, alleen voor bussen, zodat de voertuigen linksaf kunnen via de Singel, richting het centrum”, klinkt het. Op dit ogenblik kunnen de voertuigen namelijk alleen rechtsaf, waardoor ze een grote omweg zouden maken. Daarom nemen ze hun weg richting het centrum via de Lange Altaarstra­at. De voorgestel­de maatregel zou het busverkeer met 15%, oftewel 75 bussen, kunnen doen afnemen in de schoolstra­at.

“Het is een voorstel dat we zeker steunen”, zegt woordvoerd­er van De Lijn Tom Van de Vreken. “We gaan dit aankaarten bij de stad en bij het gewest. Want een deel van de uitrijdend­e voertuigen die richting hun eerste halte moeten, zou je inderdaad via deze slagboom kunnen regelen.”

Directrice Van de Velde en Lien Van de Kelder reageren tevreden op de manier waarop De Lijn hun voorstel ont- vangen heeft. “Ik heb het gevoel dat er zeker bereidheid is om ons voorstel verder te onderzoeke­n”, zegt Van de Velde. “De goodwill is er. Ik hoop nu dat er ook effectief iets gebeurt”, vult Van de Kelder aan.

Want de ouders en school maken zich zorgen. “Enerzijds heb je het probleem van de slechte luchtkwali­teit”, zegt Van de Kelder. “We namen deel aan het recente onderzoek van Curieuzene­uzen en ik ben er zeker van dat de resultaten slecht zullen zijn. Anderzijds is het hier gewoon heel onveilig. Het is een wonder dat er nog nooit iets gebeurd is.”

En dan heb je nog de enorme geluidsove­rlast die de bussen meebrengen. “Zeker tijdens de ochtendspi­ts. Bij momenten verstaan onze kinderen de juf gewoon niet meer. Dan moeten onze leerkracht­en even pauzeren tot de bus voorbij is. De ramen openzetten gaat al helemaal niet. Dat is de dagelijkse realiteit”, aldus de directrice.

Lien Van de Kelder Actrice en mama ‘‘Al dat fijn stof komt rechtstree­ks in de longen van onze kinderen terecht.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Actrice Lien Van de Kelder, zelf mama van twee, zakte met een delegatie af naar de kantoren van De Lijn.
FOTO JAN VAN DER PERRE Actrice Lien Van de Kelder, zelf mama van twee, zakte met een delegatie af naar de kantoren van De Lijn.
 ??  ?? Basisschoo­l De Dageraad Busstelpla­ats De Lijn Voorstel slagboom
Basisschoo­l De Dageraad Busstelpla­ats De Lijn Voorstel slagboom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium