Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bolderkar ramt gesloten slagboom: 4 kinderen sterven onder trein

Drama aan spoorweg in Nederlands Oss

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober is voor een te grote groep van politici en burgers een prima aanleiding om de donkere kanten van hun karakter te laten zien. Vandalen vonden het bijvoorbee­ld leuk om de boodschap “hier poept Renaat” op de voordeur van het huis van de Brugse burgemeest­er Renaat Landuyt (sp.a) te schilderen. Lorin Parys, lijsttrekk­er van N-VA in Leuven, zag zijn caravan in vlammen opgaan en kreeg doodsbedre­igingen in zijn brievenbus. En tegenstand­ers van de Meulebeeks­e burgemeest­er Dirk Verwilst (CD&V) versturen in zijn naam brieven met nepbericht­en waarin ze onder meer stellen dat Verwilst de vuilniszak­ken duurder wil maken en de toelagen voor andersvali­den wil afnemen.

De verkiezing­en maken niet alleen pestkoppen wakker. Er wordt plots ook gespeurd naar oude berichten op het internet die politici in diskrediet kunnen brengen. In Lier ligt een kandidaat van Vlaams Belang onder vuur omdat hij twee jaar geleden een borstbeeld van Adolf Hitler als profielfot­o op Facebook gebruikte. Dat iemand pronkt met een foto van een massamoord­enaar is verwerpeli­jk. Maar wie diep graaft naar het verleden van politieke tegenstand­ers, vindt bijna altijd wel iets dat controvers­e kan oproepen. Politici concentrer­en zich beter op het promoten van zichzelf en niet op het zwartmaken van de ander. In het Voka-debat van woensdagav­ond bezondigde ook de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever zich aan een onnodig flauwe opmerking. Toen PVDAlijstt­rekker Peter Mertens opmerkte dat de burgemeest­er te veel Latijn gebuikte in zijn uitspraken, antwoordde De Wever al lachend dat hij niet wist wat “hamer en sikkel in het Latijn is”. Hamer en sikkel zijn symbolen van het communisme, een economisch model dat veel mensen de armoede heeft ingejaagd, maar waarvan PVDA al jaren afstand neemt.

Zelfs in gesprekken onder vrienden is het opletten geblazen. Er is al meer dan één vriendscha­p kapotgegaa­n omdat de politieke voorkeuren iets te ver uit elkaar liggen. Het wijst erop dat we met zijn allen nog te verkrampt omgaan met tegengeste­lde meningen. Laten we, zeker in het licht van 14 oktober, meer dan ooit tolerant zijn voor elkaar en inhoudelij­ke discussie verkiezen boven scheldpart­ijen.

 ?? FOTO'S ISOPIX EN BELGA ??
FOTO'S ISOPIX EN BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium