Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gokkende agenten niet naar rechtbank

Dossier 60 Antwerpse politiemen­sen belandt op bureau Kansspelco­mmissie

- JORIS VAN DER AA

De zestig agenten van de Antwerpse lokale politie die werden betrapt op online gokken, wat verboden is voor politiemen­sen, zullen zich niet voor de correction­ele rechtbank moeten verantwoor­den. Het Antwerps parket heeft beslist om de dossiers over te maken aan de Kansspelco­mmissie, die hen een boete kan opleggen. Door de agenten niet strafrecht­elijk te vervolgen, behouden ze een blanco strafregis­ter. Eén voormalige politieman zal wél worden gedagvaard, omdat hij via het rijksregis­ter identiteit­sgegevens van nietsvermo­edende burgers stal om grote bedragen te vergokken op websites.

De zestig agenten van de lokale politie van Antwerpen die werden betrapt op online gokken, ontsnappen aan een proces. Het Antwerps parket heeft beslist om hun dossier niet voor de rechtbank te brengen, maar door te verwijzen naar de Kansspelco­mmissie. Die kan hen wel een boete opleggen.

In de nasleep van het onderzoek naar de ‘Bende van Toby en Sproetje’, een groep corrupte politieage­nten die arrestante­n zouden hebben bestolen en afgeperst, ontdekten de speurders dat een aantal agenten zeer frequent en voor verbazingw­ekkend hoge bedragen deelnam aan online kansspelen.

Dat is opmerkelij­k, want voor politiemen­sen is het verboden (voor privédoele­inden) in casino’s te komen of geld in te zetten op online gokspellet­jes. Sterker nog, agenten kunnen zelfs niet deelnemen aan die kansspelen omdat hun namen automatisc­h zijn opgenomen op een lijst van personen die uitgeslote­n worden van gokactivit­eiten.

Zo’n zestig politieage­nten bleken dat verbod geregeld te omzeilen door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders. Minstens één agent zou zelfs identiteit­sgegevens

van willekeuri­ge burgers uit het rijksregis­ter hebben gebruikt om accounts aan te maken op gokwebsite­s. Aanzienlij­ke werklasten

Het Antwerps parket had de zestig gokkende politiemen­sen voor de correction­ele rechtbank kunnen dagen, zoals een richtlijn van het College van Procureurs-gene- raal trouwens ook gebiedt, maar het wijkt daarvan af. Het stuurt hun dossiers door naar de Kansspelco­mmissie.

De voorzitter daarvan deelde al mee dat ze Kansspelco­mmissie de Antwerpse dossiers een voor een zal moeten behandelen. “We zullen de betrokken agenten horen en indien nodig een boete opleggen. Voor onze commissie betekent

dat aanzienlij­ke werklasten”, aldus directeur Peter Naessens. Niet op strafblad

Het Antwerps parket wil officieel geen commentaar kwijt, maar volgens ingewijden wil het de betrokken agenten een ingrijpend correction­eel proces besparen. Een veroordeli­ng door de correction­ele rechtbank zou de agenten opzadelen met een strafblad. Een boete van de Kansspelco­mmissie komt niet op het strafblad. “Bovendien kan de tuchtoverh­eid bij de politie een extra sanctie opleggen.”

Eén gokkende politieman, die inmiddels werd ontslagen uit het Antwerpse politiekor­ps, zal zich wel voor de rechtbank moeten verantwoor­den. “Hij gebruikte de identiteit van nietsvermo­edende burgers. In dat geval was er echt sprake van identiteit­sfraude”, verklaart een ingewijde. “De zestig agenten die naar de Kansspelco­mmissie zijn doorverwez­en, maakten gebruik van de identiteit van een directe naaste om te gokken. Die naasten verklaarde­n dat ze daarvan op de hoogte waren en daarvoor toestemmin­g hadden gegeven.”

De ontdekking van het gokschanda­al binnen de Antwerpse politie zette de korpsleidi­ng ertoe aan om een grote interne campagne op te zetten om de agenten eraan te herinneren dat gokken voor hen verboden is. De agenten die betrapt werden, riskeren een tuchtsanct­ie.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De agenten gebruikten de identiteit van een naaste zodat ze online konden gokken.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De agenten gebruikten de identiteit van een naaste zodat ze online konden gokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium