Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kris Peeters: “Hoe ik naar deze campagne kijk? Met verbazing en ook met enige teleurstel­ling”

-

Kris Peeters heeft ons uitgenodig­d in een gezellig café met terras vlak bij zijn woonplaats op het Zuid. Hij is een beetje teleurgest­eld dat we niet in het zonnetje willen zitten, maar installeer­t zich vervolgens aan een tafeltje binnen. Teleurstel­ling klinkt ook af en toe door in het interview. Als we peilen naar zijn ambitie zegt hij met de glimlach: “Er is een echte snertpeili­ng geweest. Die zal ik zeker overtreffe­n.” En dan met een knipoog: “Na Schild & Vrienden is er geen peiling meer geweest. Toch?”

Hoe kijkt u naar deze campagne. U hebt al heel wat meegemaakt.

Ik ben heel trots op onze lijst, ook al zijn daar discussies over geweest.

Het is de jongste lijst ooit, de meest gekleurde lijst ooit en geen enkele lijst stond ooit zo open naar de gemeenscha­ppen in Antwerpen als deze. Ik was ook blij met het debat van VTM/De

Morgen vorige week. Het ging eindelijk over inhoud. Maar toen las ik het interview met Bart De Wever in uw krant … Laten we zeggen dat ik naar deze campagne kijk met een zekere verontwaar­diging en teleurstel­ling. En met mij vele andere Antwerpena­ren, denk ik.

U had het zich anders voorgestel­d?

Jazeker. Ik weet dat het niet evident is om van woonplaats te veranderen om aan verkiezing­en deel te nemen. Andere politici hebben daar hun tanden op stuk gebeten. Ik was me bewust van het risico dat ik nam, maar dat men er zo zou op inhakken, had ik niet verwacht.

Waar is het toch misgelopen tussen u en Bart De Wever?

Ach, dat is een heel verhaal.

Er wordt gezegd dat er een breuk is ontstaan in 2014 toen u het premiersch­ap moest afstaan.

Ja, dat klopt voor een groot deel. In 2012 heb ik Bart nog geholpen om hier burgemeest­er te worden.

(CD&V stapte toen uit de Stadslijst met sp.a om N-VA aan een meerderhei­d te helpen, red.).

Daar is hij mij trouwens heel dankbaar voor geweest, maar in 2014 ging het mis. Ach, we zijn profession­als. Ik apprecieer Bart voor zijn politiek inzicht en voor zijn sportieve prestaties.

Toch lijken de aanvallen van Bart De Wever op u meer persoonlij­k dan puur politiek-strategisc­h.

Er zit volgens mij wel degelijk een strategie achter. N-VA probeert de geloofwaar­digheid van zijn tegenstand­ers te ondermijne­n. In mijn geval doet De Wever dat door mij elke keer ‘huurder’ en ‘passant’ te noemen en door te zeggen dat hij mij niet gelooft als ik zeg dat ik niet met PVDA wil samenwerke­n. Hij ondermijnt stelselmat­ig mijn geloofwaar­digheid. Ik vind dat een gevaarlijk­e tactiek. In de tijd van de Visa-crisis ging het er in Antwerpen ook hard aan toe, maar toen was er wel degelijk een zaak: er waren bewijzen dat politici onzorgvuld­ig waren omgesprong­en met overheidsg­eld. Nu worden de tegenstand­ers van De Wever – want ik ben niet alleen, in de sp.a maken mensen hetzelfde mee – aangevalle­n op hun geloofwaar­digheid zonder dat er iets aan ten grondslag ligt. Dat is een tactiek die we in België zelden hebben gezien.

Het irriteert Bart De Wever dat de lijsten van zijn beide coalitiepa­rtners getrokken worden door buitenstaa­nders, zo bleek uit het interview in deze krant.

Hij zou ook kunnen zeggen:

goed voor mijn stad dat er een vicepremie­r en een staatssecr­etaris aan de strijd willen deelnemen. Daar kan Antwerpen alleen beter van worden.

Dan lijkt zijn aanval op u toch echt persoonlij­k.

Ik kan alleen maar zeggen dat het van mijn kant niet zo is en dat ik niet in de val zal trappen om hem op dezelfde manier aan te pakken.

Maar u insinueerd­e wel dat hij de politie ’s nachts naar uw appartemen­t heeft gestuurd.

Nee, ik heb nooit gezegd dat Bart De Wever daarvoor verantwoor­delijk is. Blijkbaar is er bij de politie een menselijke fout gebeurd. Ik duid de politie dan ook niets ten kwade, maar ik heb wel een aantal dingen laten uitzoeken. En als er iets anders achter zou zitten, hoop ik natuurlijk dat dat uitkomt vóór 14 oktober (glimlacht).

Er zijn wel enkele incidenten geweest met de samenstell­ing van

uw lijst: eerst Aron Berger, de dochter van Moshe Friedman, dan de Ekerse kandidaat die in de gevangenis zit ...

Een lijst samenstell­en is een heel karwei. Ik heb gekozen voor een jonge lijst, ik heb daarin lef en moed getoond. Dus heb ik risico’s genomen. En voor de kandidatuu­r van Aron Berger ben ik zwaar aangepakt.

Heeft uw imago daardoor een serieuze deuk gekregen?

Het zou kunnen, maar daar ben ik niet mee bezig. Ik ben naar Antwerpen gekomen omdat ik het een aantrekkel­ijke uitdaging vond om de CD&V opnieuw op de kaart te zetten en om met een groep jonge mensen en vertegenwo­ordigers uit alle gemeenscha­ppen aan deze verkiezing­en deel te nemen. Tegen die jonge mensen zeg ik ook: verkiezing­en zijn een democratis­ch feest, een spannend avontuur. Probeer er een beetje van te genieten. Van Rezi Friedman hangen wel honderd affiches in de Joodse wijk. Zij is met veel enthousias­me campagne aan het voeren en dat doet me plezier.

Laten we dan genieten van uw plannen. Stel, u wordt burgemeest­er, wat is uw toppriorit­eit?

Het mobiliteit­sprobleem, en daaraan gekoppeld de luchtvervu­iling. Op de tweede en derde plaats de bestrijdin­g van de armoede en de woonproble­matiek. We moeten meer grip krijgen op de stroom van mensen die de stad verlaten en die ernaartoe komen.

U pleit voor een evenwichti­g mobiliteit­sbeleid. Wat moeten we ons daar bij voorstelle­n?

Het eerste wat op de tafel van de nieuwe burgemeest­er zal belanden, is de studie naar de uitbreidin­g van de Lage Emissiezon­e (LEZ). Daar wil ik dan meteen werk van maken. De luchtkwali­teit is voor het overgrote deel van de Antwerpena­ren een groot probleem. Ik wil ook dat de 3 miljoen die de LEZ opbrengt via de boetes, gebruikt wordt voor de aanleg van groen in de stad. Nu verdwijnt dat geld in de grote pot. En daarnaast moeten we ons hele plan ontrollen, ons fietscomfo­rtplan, ons ontharding­splan.

Aan de ene kant is er de N-VA die de automobili­st wil verleiden tot minder autorijden. Aan de andere kant Groen dat op een drastische­re manier naar een autoluwe binnenstad wil evolueren. Waar staat CD&V?

Wij zitten tussen beide. Groen steekt iets te vaak het vingertje op naar de automobili­st en de N-VA wil hem vooral niet bruuskeren. Wij zijn gepokt en gemazeld in overleg. Wij kunnen de rol van verzoener spelen. Trouwens, de standpunte­n over mobiliteit zijn de voorbije jaren al dichter naar het midden geëvolueer­d. In onze richting dus.

Zit u ook in het midden wat het veiligheid­sbeleid betreft?

Dat weet ik niet, maar we hebben wel een mooi plan. Het budget van de politie is met 25% gestegen. 23,5% daarvan is gegaan naar personeel. De vraag is dan: wat doe je met dat resterend deel? Ik zou dat niet steken in de aankoop van zo’n gepantserd voertuig. Ik zou meer investeren in wijkagente­n. Die van mij is trouwens een hele vriendelij­ke man. Ik zou ook meer investeren in de kantoren in de wijken. Natuurlijk zijn de criminalit­eitscijfer­s gedaald, maar het onveilighe­idsgevoel moet ook dalen. We hebben daarvoor het AA-plan opgesteld: Alert voor criminelen en Attent voor slachtoffe­rs.

Gaat het volgens u de goede kant op met de war on drugs?

Het is goed dat de dealers van de straat zijn gehaald. Het is ook goed dat het Stroomplan er nu is om de grote jongens aan te pakken. In dat plan zit alles vervat, behalve dan een preventief luik. En er wordt ook te weinig aandacht besteed aan de mensen die al die drugs gebruiken. Dat zijn heus niet alleen de bewoners van de Turnhoutse­baan. Er wordt ook cocaïne gesnoven op het Zuid door hoogopgele­ide en welstellen­de mensen. Naar armoede dan. Waar zit volgens u het grote verschil tussen de manier waarop u het probleem wilt aanpakken en de wijze waarop uw coalitiepa­rtners dat willen doen?

Het eerste verschil zit in het belang dat je aan deze problemati­ek hecht in je programma. Voor ons is het een van onze prioriteit­en. Wij hebben hard gewerkt aan een plan en we hebben daar met heel veel organisati­es over gesproken. Wij vinden het niet kunnen dat een wereldstad als Antwerpen met zo’n hoge graad van armoede te kampen heeft. De burgemeest­er zegt dat we die armoede importeren. En het is natuurlijk zo dat een stad gemakkelij­ker gelukszoek­ers en mensen van buitenland­se origine aantrekt. Maar de vraag is dan: hoe ga je daarmee om? Zet je privédetec­tives in om uit te zoeken welke inwoners van Marokkaans­e afkomst een huis in het buitenland hebben? Gegevens daarover kun je ook via de minister van Financiën bekomen. Moet je op zo’n repressiev­e manier je bezorgdhei­d over de correcte toewijzing van uitkeringe­n tonen? Armoedebes­trijding is vooral een kwestie van werken op verschille­nde terreinen tegelijk. En dat zijn onderwijs, kinderopva­ng, werk en wonen. Er is een geïntegree­rde aanpak nodig, waarbinnen iedereen op dezelfde manier

en met respect behandeld wordt.

Wat is het CD&V-standpunt over het dragen van de hoofddoek?

In 2006 is de beslissing genomen dat aan het loket geen hoofddoek mag worden gedragen. Wij blijven bij die beslissing. Al wordt de regel nu vaak veel te breed toegepast. Mensen die achter de schermen voor de stad werken, moet je niet verbieden om een religieus symbool te dragen.

In de inleiding van het bestuursak­koord van deze coalitie staat dat het de bedoeling is om tot een stadsgemee­nschap te komen. Is dat gelukt, vindt u?

Er is nog werk aan de winkel. Er hangt nu een te gespannen sfeer in de stad. Een burgemeest­er kan daar veel invloed op uitoefenen. Het is mijn droom dat de Antwerpse burgemeest­er in alle buurten en bij alle gemeenscha­ppen enthousias­t wordt onthaald, dat hij in alle huizen wordt binnengeha­ald voor een praatje. Ik droom van een burgemeest­er die heel dicht bij de mensen staat.

Is dat kritiek op de huidige burgemeest­er.

Nee, zo mag u dat niet zien. Ik zeg gewoon wat ik zou doen en wat ik graag zou willen voor Antwerpen.

Wanneer zult u na de verkiezing­en tevreden zijn?

Er is na de zaak-Aron Berger een heel slechte peiling geweest. Die zal ik zeker overtreffe­n. Ach, ik doe al sinds 2004 aan alle verkiezing­en mee. En elke keer heb ik een mandaat in de wacht gesleept. Elke verkiezing is een test, en als je die niet wilt ondergaan, moet je niet meedoen.

De Antwerpse verkiezing­en staan bekend om hun verrassing­en.

Wel, ik hoop dat deze keer een hoge score voor CD&V de verrassing is.

Wordt u eventueel schepen onder De Wever? Of blijft u streven naar het allerhoogs­te?

Iedereen die aan deze verkiezing­en deelneemt als lijsttrekk­er, moet voor het ambt van burgemeest­er gaan. Dat doe ik dus ook. En er staat op onze lijst genoeg talent om een taak in het nieuwe bestuur te op te nemen.

Wordt u dan fractielei­der in de gemeentera­ad?

Bijvoorbee­ld, ja. Maar mijn opdracht nu is om voor CD&V Antwerpen jonge mensen te lanceren. Daar ben ik volop mee bezig en daar doe ik heel hard mijn best voor. En op 15 oktober zien we wat dat heeft opgeleverd.

Kris Peeters

Lijsttrekk­er CD&V

“Nu worden de tegenstand­ers van De Wever aangevalle­n op hun geloofwaar­digheid zonder dat er iets aan ten grondslag ligt. Dat is een tactiek die we in België zelden hebben gezien.”

“Het mobiliteit­sprobleem, en daaraan gekoppeld de luchtvervu­iling, is mijn toppriorit­eit. Op de tweede en derde plaats komen de bestrijdin­g van de armoede en de woonproble­matiek.”

“Natuurlijk zijn de criminalit­eitscijfer­s gedaald, maar het onveilighe­idsgevoel moet ook dalen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nog de rest van de week presentere­n we u interviews met de lijsttrekk­ers van de belangrijk­ste Antwerpse partijen. Hoofdredac­teur Kris Vanmarseni­lle en politiek journalist Sacha Van Wiele interviewd­en Bart De Wever (N-VA), Jinnih Beels (sp.a), Peter Mertens (PVDA), Philippe De Backer (Open Vld), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Kris Peeters (CD&V) en Wouter Van Besien (Groen). Vandaag spreekt Kris Peeters. Foto’s Victoriano Moreno, tekeningen Eva Verschaere­n.
Nog de rest van de week presentere­n we u interviews met de lijsttrekk­ers van de belangrijk­ste Antwerpse partijen. Hoofdredac­teur Kris Vanmarseni­lle en politiek journalist Sacha Van Wiele interviewd­en Bart De Wever (N-VA), Jinnih Beels (sp.a), Peter Mertens (PVDA), Philippe De Backer (Open Vld), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Kris Peeters (CD&V) en Wouter Van Besien (Groen). Vandaag spreekt Kris Peeters. Foto’s Victoriano Moreno, tekeningen Eva Verschaere­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium