Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen mag zomaar met tien kinderen in de bolderkar de straat op”

Vlaamse verkeersde­skundigen vragen strengere regels na zwaar ongeval

- (jdg, kvo)

De elektrisch­e bolderkar waarin gisteren vier kindjes omkwamen bij een ongeval in Nederland, mag in ons land door iedereen worden bestuurd, ook zonder rijbewijs. Verkeersku­ndigen pleiten ervoor om dat te veranderen: “Beschouw die karretjes als klasse A bromfietse­n, dan is er toch een minimumlee­ftijd”, zegt Stef Willems.

Om wat voor kar gaat het?

Het ziet er een beetje gek uit, de Stint. Hij lijkt op een Segway met een grote kar voor. Alleen hoef je niet naar voren te leunen, zoals bij een Segway: er is een gashendel en er is een knop om te stoppen. Als je geen gas geeft, remt het toestel automatisc­h af. De Stint is elektrisch, kan 17 km per uur rijden en je kunt er tien kinderen tegelijk mee vervoeren. Het is dus geen bakfiets, want die wordt aangedreve­n met trappers en valt onder de regels van de fietsen. In Nederland zijn er 3.500 Stints op de weg, bij ons

gaat het om geen honderd stuks. Mag iedereen ermee rijden?

Ja. Er is geen rijbewijs nodig en een minimumlee­ftijd is niet bepaald. Eigenlijk is er wettelijk weinig geregeld rond dat soort voertuigen. “De Stint valt onder de nieuwe categorie van het gemotorise­erde voortbeweg­ingstoeste­l”, zegt Stef Willems van het Vlaams Instituut voor Verkeersku­nde VIAS. “In die categorie zitten ook elektrisch­e steps en hoverboard­s.”

“Eigenlijk is dat voor zo’n bolderkar niet de beste keuze”, zegt

Willems. “Een kar waarin je tien kinderen vervoert op de openbare weg, is toch van een andere orde. Als straks duidelijk wordt wat er precies gebeurd is in Nederland, moeten we misschien overwegen om de Stint onder te brengen bij de bromfietse­n klasse A, waar wel een minimumlee­ftijd van 16 jaar geldt en je bijvoorbee­ld een helm moet dragen.”

Hoe veilig is het?

Hoewel er naast het ongeval in Nederland nog geen grote incidenten gemeld zijn, stelt Werner Dedobbelee­r van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde zich wel vragen over hoe het voertuig in het verkeer komt. “Het is een grote kar, van een meter breed. Als je stapvoets rijdt, moet je op de stoep. Maar daar is vaak geen ruimte genoeg. Rijd je sneller, dan moet je op het fietspad. Daar kom je in het verkeer met voertuigen die vaak een nog hogere snelheid hebben.”

De kar kreeg ook al kritiek van Veilig Verkeer Nederland. Bestuurder­s zouden er te weinig controle over hebben. Over de grens zijn er trouwens wél een minimumlee­ftijd – 16 jaar – en een korte cursus voorzien.

Wie ermee rijdt, is over het algemeen lovend: “Er kan weinig fout gaan. Het is makkelijk te bedienen”, zegt een bestuurder die dagelijks kinderen vervoert. “Ik kan me wel voorstelle­n dat het gashendel is blijven hangen. Dat is mij ook eens overkomen toen de veer kapot ging. Ik kon het handmatig terugdraai­en, maar als dat dan niet gebeurt...”

Voldoet het voertuig aan strenge normen?

Stint moet de karretjes in Nederland laten keuren, maar in België is zo’n homologati­e niet verplicht. “Als een nieuwe auto op de markt komt, gebeurt er eerst een typekeurin­g, waarin alles grondig gecheckt wordt. Voor de Stint is dat niet nodig”, zegt Werner Dedobbelee­r nog.

Zal er nu meteen iets veranderen?

In Nederland hebben heel wat kinderdagv­erblijven de Stint aan de ketting gelegd, tot er meer duidelijkh­eid is. Bij ons loopt het zo’n vaart niet. Kind & Gezin rekent erop dat de kinderverz­orgsters de situatie juist kunnen inschatten. “We raden hen wel aan om open te communicer­en naar de ouders.”

De constructe­ur wacht nog met maatregele­n. Toen directeur Edwin Renzen gisteren hoorde van het drama, vertrok hij meteen naar Oss om daar zelf te zien wat er gebeurd is. “Dit is een ongeloofli­jk zware klap, de ergste nachtmerri­e van iedere ouder”, liet hij weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium