Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kar wil niet remmen!”

Eén meisje en begeleidst­er vechten nog voor leven na ongeval metelektri­sche bolderkar aan spoorweg, twee zusjes en twee vriendinne­tjes sterven

- SILKE REMMERY

Vijf kindjes tussen 4 en 11 jaar werden gisterocht­end met een elektrisch­e bolderkar naar school gevoerd in het Nederlands­e Oss, toen ze bij een overweg werden gegrepen door een trein. Vier van hen waren op slag dood. In de kar zaten drie zusjes, van wie slechts één de klap overleefde. Het meisje vecht in het ziekenhuis nog voor haar leven, net als de 32-jarige begeleidst­er.

“De kar wil niet remmen!”, had de begeleidst­er volgens getuigen in paniek nog geschreeuw­d. Onmiddelli­jk daarna reed de elektrisch­e bolderkar, een zogeheten ‘Stint’, onder de gesloten slagboom de overweg op. De trein toeterde nog. En dan volgde de klap.

Vier van de vijf kindjes die in de kar zaten, overleefde­n het niet. Twee van hen waren amper 4, de andere 6 en 8. Een meisje van 11 dat zwaargewon­d naar het ziekenhuis werd gebracht, is in dat ongeluk haar twee zusjes verloren. Haar ouders waakten gisteren aan haar bed. Volgens de werkgever van de vader ging het om een hecht gezin. “Zijn kinderen zijn alles voor hem”, zegt de baas in “De vader zegt dat deze nachtmerri­e nog niet tot hem is doorgedron­gen. Dat verbaast ons niet. Voor een ouder is dit werkelijk het ergste dat je kan overkomen.”

Ook de begeleidst­er van 32, die

Het Brabants Dagblad. achter op de kar rechtstond, lag gisteravon­d nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De vrouw zou de kindjes van de kinderopva­ng naar de lagere school brengen. Ze had al enkele van hen in een school afgezet, toen ze rond twintig over acht aan de overweg passeerde op weg naar de tweede school.

Treincamer­a filmt alles

Ze kon nog niet worden ondervraag­d, dus is het nog niet duidelijk hoe het ongeval is kunnen gebeuren. De slagbomen waren alleszins gesloten. Heeft een technisch mankement van de kar dan het ongeval veroorzaak­t? Dat moet onderzoek uitwijzen. Daar- voor zullen beelden worden bekeken die gefilmd werden met de camera vooraan op de trein.

Ook vele ooggetuige­n kunnen worden ondervraag­d, want rond schooltijd stond heel wat volk aan de overweg. Zoals krantenbez­orgster Karin: “Ik had ze nog levend gezien. Het was zo’n leuk zicht, die kinderen lollend in zo’n karretje.”

Voor de getuigen, onder wie ook kinderen, kwam Slachtoffe­rhulp ter plaatse. Zij vingen ook de klasgenoot­jes op van de slachtoffe­rs, net zoals de overige medewerker­s van het kinderdagv­erblijf. De andere kinderen werden er opgehaald.

Máxima

Koningin van Nederland

“Ik heb hier geen woorden voor.”

“Zwarte dag”

Het ongeval lokte geschokte reacties uit. Naast de sporen werden bloemen en knuffels neergelegd. De burgemeest­er van Oss sprak van een “zwarte dag”. “Het is een onbeschrij­flijk leed. Dit laat grote gaten na bij het kinderdagv­erblijf, de school en de omgeving.”

Koningin Máxima was op werkbezoek, maar zei dat ze “geen woorden had” voor het ongeval.

En premier Mark Rutte reageerde vanuit Salzburg: “Het fatale ongeluk is een verschrikk­elijke gebeurteni­s. Heel Nederland leeft mee. Je kunt je niet voorstelle­n wat het betekent voor de families van de slachtoffe­rs.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Heel veel mensen verzamelen op de plaats van het vreselijke drama. Er ontstaat een groot bloementap­ijt.
FOTO BELGAIMAGE Heel veel mensen verzamelen op de plaats van het vreselijke drama. Er ontstaat een groot bloementap­ijt.
 ?? FOTO ISOPIX ?? De hulpdienst­en zijn ter plaatse, maar er kunnen slechts twee mensen worden gered: één meisje en de begeleidst­er.
FOTO ISOPIX De hulpdienst­en zijn ter plaatse, maar er kunnen slechts twee mensen worden gered: één meisje en de begeleidst­er.
 ?? FOTO REUTERS ?? De stilstaand­e trein na het ongeval.
FOTO REUTERS De stilstaand­e trein na het ongeval.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De bolderkar wordt getakeld.
FOTO BELGAIMAGE De bolderkar wordt getakeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium