Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vermijden dat zijn auto een wapen wordt”

Mechelse burgemeest­er Bart Somers neemt zelf wagen in beslag

-

De Mechelse burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) heeft de wa- gen van een roekeloze automobi- list in beslag genomen. Een hoogst uitzonderl­ijke maatregel, maar de burgemeest­er kan het wel doen met het oog op de openbare veiligheid. “Omdat ik wil vermijden dat hij vroeg of laat een zwaar ongeval veroorzaak­t.”

Afgelopen maandag flitste de politie een auto in de binnenstad die 91 kilometer per uur reed. De maximum toegelaten snelheid op die plaats was dertig kilometer per uur. Een politieman maande de snelheidsd­uivel nog aan om te stoppen, maar de man negeerde dat bevel en ging ervandoor. Heel snel werd ook duidelijk dat het niet de eerste keer was dat de man een loopje nam met de verkeerswe­tten.

“Op een half jaar tijd hebben we hem al tien keer geverbalis­eerd. Gaande van overdreven snelheid tot parkeren op het voetpad. Eén keer reed hij zelfs bijna twee voetganger­s aan die de straat overstaken”, zegt politiewoo­rdvoerder Dirk Van de Sande.

Nog maar tweede keer

Woensdagna­middag kon de politie de betrokken bestuurder aantreffen in het centrum van de stad. Op dat ogenblik reed hij met een normale snelheid. Maar burgemeest­er Bart Somers besliste wel om de auto van de 20-jarige man in beslag te nemen. “Ik heb dat gedaan op basis van de nieuwe gemeentewe­t, in het kader van de openbare veiligheid. Het gaat hier tenslotte niet om een man die eenmalig in de fout is gegaan, maar om iemand die op korte tijd al een enorme waslijst aan overtredin­gen heeft verzameld. Ik wil vermijden dat het vroeg of laat fout loopt met zijn roekeloos rijgedrag en dat zijn auto een wapen wordt. Uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen uitzonderl­ijke maatregele­n.”

De maatregel werd nog maar zelden toegepast in ons land. “Het is de eerste keer dat ik hem toepas en volgens mij nog maar de tweede keer dat hij in België is toegepast. Maar als we in de toekomst in Mechelen nog geconfront­eerd worden met hardleerse bestuurder­s, dan ga ik de maatregel nog meer toepassen. De veiligheid van schoolkind­eren, fietsers en voetganger­s staat uiteindeli­jk op het spel.”

Rijbewijs niet ingetrokke­n

Vreemd genoeg kon het rijbewijs van de jonge bestuurder niet onmiddelli­jk worden ingetrokke­n. “Moest de politie de automobili­st onmiddelli­jk na zijn zware snel- heidsovert­reding aan de kant hebben kunnen zetten, dan konden wij als parket het rijbewijs van de betrokkene onmiddelli­jk intrekken”, reageert Lieselotte Claessens van het parket. “De man heeft zich evenwel uit de voeten gemaakt, zodat onmiddelli­jke intrekking niet mogelijk was. Twee dagen na de feiten kunnen wij juridisch zijn rijbewijs niet meer intrekken. Het is nu wachten tot de zaak voor de politierec­htbank komt. Dan hangt hem wel een rijverbod en boete boven het hoofd.”

De burgemeest­er kan de auto voor een periode van maximaal zes maanden in beslag nemen.

Bart Somers Burgemeest­er Mechelen (Open Vld)

“Het is nu de eerste keer, maar ik ga de maatregel nog meer toepassen. De veiligheid staat uiteindeli­jk op het spel.”

 ?? FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K ?? De bestuurder reed met een snelheid van 91 kilometer per uur in de Keizerstra­at, die in een zone 30 ligt.
FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K De bestuurder reed met een snelheid van 91 kilometer per uur in de Keizerstra­at, die in een zone 30 ligt.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium