Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“IS hangt homo’s op. Hoe kan mijn cliënt er als homo dan lid zijn?”

-

Youssef I., een man die ervan beticht wordt lid te zijn van terreurorg­anisatie IS, hangt tien jaar cel boven het hoofd. De man zelf ontkent dat met klem en zegt dat hij homo is. “En in Syrië worden homo’s vermoord door IS.”

Het federaal parket voerde een tijd geleden een grondig onderzoek naar geradicali­seerde jongeren die van plan waren om af

te reizen naar Syrië en om aanslagen te plegen in ons land. Zo was er een plan om Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter te vermoorden. Tijdens dat onderzoek kwam ook de Marokkaans­e Youssef I. in beeld.

“Hij was een leidende figuur bij Islamitisc­he Staat en werkte vooral achter de schermen. Hij zorgde er vooral voor dat geradicali­seerden uit ons land gemakkelij­k in Turkije geraakten, om dan door te reizen naar het oorlogsgeb­ied in Syrië”, zegt federaal procureur Antoon Schotsaert. “Hij gaf tips over welke spullen ze moesten meenemen en welke kledij ze best droegen.”

Volgens het federaal parket had Youssef I. een leidinggev­ende functie en zorgde hij voor de aanvoer van nieuwe strijders. Er werd tien jaar cel gevorderd.

Youssef I. was zelf niet aanwezig op zijn proces in Mechelen. “Omdat hij in Marokko verblijft en geen visum krijgt om naar ons land te reizen. Net omdat hij eerder bij verstek werd veroordeel­d voor zijn vermeende lidmaatsch­ap bij IS”, zegt advocate Veerle Vanneuvill­e. “Maar mijn cliënt is helemaal geen lid van IS en heeft daar ook niets mee te maken. Hij heeft een relatie met een Belgische man en wil met hem trouwen. Dat gaat helemaal in tegen het gedachtego­ed van IS. Zij hangen homo’s op in Syrië of gooien hen van hoge gebouwen. Meer nog, na de aanslagen in Brussel schreef Youssef op zijn Facebookpr­ofiel ‘Fuck Terrorists,

Vive la Belgique’. Dat doe je niet als lid van IS.” De rechtbank velt een vonnis op 18 oktober. (tdk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium