Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V eist 100.000 euro van ex-adviseur voor imagoschad­e

Communicat­iestrateeg liet partij online groeien, onder meer dankzij 14.000 volgers uit India

- PIETER HUYBERECHT­S

Het geheime wapen, zo omschreven ze Gert Van Mol (52) binnen CD&V toen hij in oktober 2017 discreet de rangen kwam versterken. De missie van de digitale strateeg: de enorme achterstan­d van CD&V in sociale media helpen dichtrijde­n. Dat lukte, maar met 14.000 nieuwe Indiase volgers op Facebook kwamen ook de lastige vragen. Van Mol mocht opkrassen wegens “imagoschad­e”. Nu eist CD&V ook 100.000 euro van hem, zo bleek gisteren op de rechtbankz­itting.

Midden oktober 2017 had communicat­iespeciali­st Gert Van Mol, gewezen reporter van The Wall

Street Journal, in enkele minuten een “agressieve” virtuele communicat­iestrategi­e uit de doeken gedaan. De negen belangrijk­ste toppers van CD&V, de zogenaamde G9 – Beke, Geens, Peeters, Crevits en co. – waren van hun sokken geblazen. Eindelijk hadden ze hun geheime wapen gevonden om de partij weg te halen van die trieste laatste plaats in de hitparade van het aantal likes op Facebook. Op 1 oktober 2017 moest CD&V het stellen met amper 11.372 likes, ver achter de 16.253 van Open Vld op de voorlaatst­e plaats, en oneindig ver achter de 98.641 van koploper N-VA.

Een digitale strateeg als Van Mol was dus meer dan welkom. Zijn succesrece­pt: honderden gepersonal­iseerde advertenti­es kopen en via Facebook verspreide­n richting vooraf bepaalde doelgroepe­n. Een Antwerpse homoseksue­el die nog twijfelde tussen CD&V en N-VA zou een andere advertenti­e zien passeren op Facebook dan een Genkse moslim die het liefst ontspant met een stevige natuurwand­eling.

Internatio­naal offensief

Die strategie begon gauw vruchten af te werpen. Maar om de concurrent­ie te overtroeve­n was er meer nodig. “Al snel was de partijleid­ing gewonnen voor het idee om ook internatio­naal te adverteren”, zegt Van Mol ons. Doel: een internatio­nale familie van christende­mocraten creëren én het aantal likes verdubbele­n. Van Mol zegt dat de kopstukken hem voor dat internatio­nale offensief een aantal foto’s overmaakte­n. Voorzitter Wouter Beke gaf een privéfoto van hemzelf en Angela Merkel om te versturen naar tienduizen­den CDU-leden. Gevolg: in één klap duizend volgers erbij.

Opmerkelij­k waren ook de Engelstali­ge advertenti­es waarin Kris Peeters diamant aanprees als hoeksteen van Antwerpen in dertien Afrikaanse landen, Israël en India

(zie afbeelding). De woorden ‘diamant’, ‘Antwerpse haven’ en ‘handel’ wierpen online hun vruchten af. “Tot ieders verbazing kreeg CD&V er 14.000 volgers bij”, zegt Van Mol. Het merendeel Indiase likes.

Alarmbelle­n

Aanvankeli­jk was iedereen binnen CD&V opgetogen over de virtuele internatio­nale campagne. Op 12 augustus kon CD&V al uitpakken met 36.000 likes, en was de laatste plaats doorgespee­ld aan PVDA.

Tot, zo bleek gisteren op de Brusselse rechtbankz­itting, een misnoegde CD&V-medewerker de opvallende stijging van Indiase volgers signaleerd­e aan DataNews.

Toen vervolgens het weekblad

Knack polste of de clicks niet bewust waren gekocht via dubieuze bedrijfjes – ‘clickfarms’ – gingen de alarmbelle­n af.

“Terwijl daar helemaal geen sprake van was”, zegt Van Mol stellig. “Het was gewoon een meesterlij­k geslaagde advertenti­ecampagne met een persoonlij­ke boodschap van Kris Peeters. Onverhoopt. Kostprijs? 90,57 euro.”

Vechtschei­ding

Bij CD&V werden ze helemaal ongemakkel­ijk toen andere partijen sneerden dat mogelijk met gemeenscha­psgeld virtueel geronseld was. Eind 2017 moest Van Mol uitleg komen verschaffe­n aan de partijtop. De cruciale vraag: waarom, in godsnaam, waren 14.000 Indiërs plots fan van de CD&V-pagina?

Communicat­iedirecteu­r Tom Schietteca­t sprak publiekeli­jk over een “interne blunder” en over “een beginnersf­out”. Hij vroeg Van Mol om journalist­en te overtuigen dat er geen sprake was van clickfarms.

En ook dat er geen instructie­s waren om internatio­naal te adverteren. Iets wat Van Mol onverminde­rd weerlegt.

De relatie verzuurde snel. Van Mol spuwde eerst intern – via een lange mail aan de G9 – en later publiekeli­jk zijn gal over de gang van zaken. Vervolgens werd de arbeidsove­reenkomst bruusk stopgezet, en nu wordt de zaak beslecht voor de burgerlijk­e rechtbank. CD&V eist een schadeverg­oeding van 100.000 euro voor de geleden imagoschad­e. En 25.000 euro per keer dat hun gewezen geheime wapen nog eens aan externe communicat­ie doet. De beslissing valt net na de verkiezing­en.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Gert Van Mol bedacht gepersonal­iseerde advertenti­es voor CD&V, die voor volgers in India zorgden.+155%
FOTO JAN VAN DER PERRE Gert Van Mol bedacht gepersonal­iseerde advertenti­es voor CD&V, die voor volgers in India zorgden.+155%

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium