Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lid Vlaams Belang had Hitler als profielfot­o

Lierse kandidaat onder vuur voor post uit verleden

- BERT PROVOOST

Voorzitter en lijsttrekk­er Bart Verhoeven van Vlaams Belang Lier heeft gisteren een ernstig gesprek gehad met Stuie Bollansee (33), een van zijn kandidaten. Die heeft een tijdlang een borstbeeld van Adolf Hitler als profielfot­o op Facebook gehad.

De man stelde een wit stenen borstbeeld van Adolf Hitler in als profielfot­o op Facebook. Hij deed dat al in 2016, maar door zijn plaats op de lijst van Vlaams Belang voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Lier werd de post nu opgerakeld in een melding aan deze krant. Ook zou er in die periode sprake zijn van een reactie van twee opgestoken duimen bij een post van iemand anders, waarin een houten borstbeeld van Hitler getoond werd.

De Lierse voorzitter Bart Verhoeven zegt dat dit het eerste is wat hij ervan hoort. “Ik was niet op de hoogte van bepaalde posts op sociale media uit het verleden. Wij verzetten ons uiteraard tegen alle vormen van racisme, en zeker teVerhoeve­n.

gen neonazisti­sche uitingen. Die verafschuw­en we en daarvoor is bij ons geen plaats”, klinkt het. Geen uitgebreid­e screening

Bollansee neemt de negende plaats in op de lijst. “Ik ken Stuie nog niet zo lang, maar hij lijkt me een heel normale persoon”, zegt “We zijn uiteraard niet bij machte om onze kandidaten allemaal uitgebreid te screenen. Blijkbaar zijn er wel mensen die zich daar nu mee bezighoude­n.”

Zelf wil Bollansee niet reageren. Verhoeven heeft gisteren een gesprek gehad met hem. “Hij laat weten dat het borstbeeld kadert in een ruimere interesse in de Tweede Wereldoorl­og. Hij wist zelf niet dat het beeld nog op Facebook stond. We gaan intern bekijken hoe we hier verder mee zullen omgaan. Het is alleszins praktisch niet meer haalbaar om hem nu nog te vervangen op de lijst, de kandidaten­lijsten zijn definitief ingediend. Ik betreur dan ook dat dit nu pas naar buiten komt, terwijl zijn kandidatuu­r al maanden bekend is.”

Bollansee is volgens de website van Vlaams Belang een geboren en getogen Lierenaar die als alleenstaa­nde vader een stem wil geven aan jongeren en aan jonge ouders.

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium