Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelf bloeddruk meten, minder prematuurt­jes

Proefproje­ct wordt ook uitgebreid naar UZA

- (tlb)

Verschille­nde Vlaamse ziekenhuiz­en gaan aanstaande mama’s met risico op zwangersch­apsvergift­iging thuis zelf hun bloeddruk laten meten en laten doorsturen met een app. “Het leidt tot minder prematuurt­jes en minder ziekenhuis­opnames”, zegt onderzoeks­ter Dorien Lanssens.

5 tot 8% van alle zwangere vrouwen kampt met bloeddrukp­roblemen tijdens de zwangersch­ap. Bij zo’n verhoogde bloeddruk dreigt vaak een zwangersch­apsvergift­iging, met dramatisch­e gevolgen voor moeder en kindje. Een Limburgs proefproje­ct om dat probleem sneller te detecteren, wordt nu uitgebreid naar ziekenhuiz­en in heel Vlaanderen. Doctoraats­studente Dorien Lanssens (27) kreeg er 1,5 miljoen euro subsidies voor.

“Vrouwen met een hoog risico laten we thuis twee keer per dag zelf hun bloeddruk meten”, zegt Lanssens. “Die bloeddrukm­eter stuurt de info via een app automatisc­h door naar het ziekenhuis. Zo kunnen we sneller nagaan of er iets aan de hand is en medicatie geven. En ook sneller zien of die medicatie helpt.”

Normaal moeten die vrouwen een paar keer per week naar het ziekenhuis om een halfuur aan de monitor te liggen. “Dat is minder frequent en niet altijd betrouwbaa­r”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu (VUB). “Die vrouwen hebben bijvoorbee­ld stress, waardoor de bloeddruk hoger is. Vaker thuis meten is dus inderdaad beter.”

Opnames gehalveerd

In Limburg liep al een aantal jaar een proefproje­ct. “Slechts 15% van de vrouwen die hoog risico liepen, ontwikkeld­e uiteindeli­jk een zwangersch­apsvergift­iging, terwijl dat zonder thuismetin­g 41% is”, zegt Lanssens. “En slechts 9% van de baby’s moest worden opgenomen op de afdeling prematuren, in vergelijki­ng met 17% wanneer er geen opvolging via telemonito­ring was.”

Het project gaat nu ook als proef lopen in het UZ Antwerpen, het UZ Leuven en AZ Sint-Jan in Brugge. “Door nog meer vrouwen op te volgen, hopen we nog duidelijke­r aan te tonen dat hier grote voordelen aan verbonden zijn”, zegt Lanssens.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Dorien Lanssens.
FOTO TOM PALMAERS Dorien Lanssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium