Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Subsidies zijn zowat onze enige inkomsten”

568.000 euro subsidies toegekend aan jeugdhuize­n

-

Vlaams Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) heeft een nieuw rondje subsidies uitgekeerd. Voor de jeugdhuize­n in onze regio komt dat neer op een som van 568.000 euro.

Over heel Vlaanderen bedraagt de subsidiepo­t 3,4 miljoen euro. Alle jeugdhuize­n in de provincie Antwerpen die erom vroegen, kregen een deel van de koek. Dat zijn de Antwerpse jeugdhuize­n Bouckenbor­gh, Vizit, Het Bos, Ahoy, Kavka en BAZZ, het Kalmthouts­e Govio en het Schotense Kaddish.

Jongerence­ntrum Bouckenbor­gh, gelegen op de Bredabaan in Merksem, krijgt 45.000 euro voor een artistiek project en nog eens dezelfde som voor een project rond ondernemen. “We gebruiken de subsidie voor het artistieke project volgend jaar voor een project over twee jaar dat in januari van dit jaar gestart is”, legt coördinato­r Bert Delville uit. “We leren een groep jongeren zich verdiepen in de woordkunst, begeleid van externe coaches. Dat mag rap of poëzie zijn. Momenteel treden ze nog op in bibliothek­en en andere jeugdhuize­n. Tegen het einde van 2019 geven die jongeren een profession­ele voorstelli­ng in een grotere zaal.”

Bouckenbor­gh krijgt voor de dagelijkse werking ook middelen van de stad en het district. “Subsidies zijn zowat onze enige inkomsten om werknemers te betalen en de werking te onderhoude­n.”

Jeugdhuis Kaddish uit Schoten krijgt twee keer een subsidie van 36.500 euro, ook voor iets artistieks en rond ondernemen. “We hebben sinds dit jaar die subsidie gekregen en zijn snel aan het uitbreiden. Nu werken we met vier werknemers, vorig jaar was er maar geld voor één”, vertelt jeugdwerke­r Mitchel Geens.

 ?? FOTO RICHARD DENUL ?? De jongeren die met de subsidie voor jeugdhuis Bouckenbor­gh aan een woordkunst­project werken.
FOTO RICHARD DENUL De jongeren die met de subsidie voor jeugdhuis Bouckenbor­gh aan een woordkunst­project werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium