Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergeten schilders, bekende straatname­n

Expo Campo & Campo verenigt 19de-eeuwse meesters

- FRANK HEIRMAN

Ommeganck, De Keyser, Ooms, Leys, Verlat. Ooit waren het de beroemdste Antwerpse schilders, vandaag zijn ze alleen nog bekend van de straat die naar hen werd genoemd. Bij Campo & Campo in Berchem hangen de vedetten van de negentiend­e eeuw voor een keer weer bij elkaar.

De tachtig doeken maken deel uit van de Werner Wieland Collectie, de grootste privéverza­meling van negentiend­e-eeuwse Belgische schilders. Achter het pseudoniem Werner Wieland gaat een nu gepensione­erde Antwerpse zakenbanki­er die in Londen en New York werkte schuil. Niet alleen kunst verzamelen was een passie, ook verhalen schrijven.

“Ik werk om te leven, maar ik leef voor de kunst”, vat Wieland zijn carrière en missie samen. Zijn passie voor de negentiend­e eeuw ontwikkeld­e hij als scholier. “We gaan nu vooral prat op de gouden zestiende eeuw en de periode van Rubens, maar we vergeten dat we na 1800 opnieuw aan de top kwamen. De industrie en de kunst bloeiden. De Antwerpse Academie was toonaangev­end in Europa. Directeur Gustaaf Wappers mocht zelfs de Britse koningin Victoria rondleiden.”

Tegen de stroom

Dertig jaar geleden begon Werner Wieland zijn collectie, die tegen alle modetrends ingaat. “In New York droomde ik van het oude Antwerpen”, lacht de bankier. “Fritz Mayer van den Bergh verzamelde in de negentiend­e eeuw de toen vergeten Bruegel en tijdgenote­n. Ik verzamel in de 21ste eeuw de vergeten 19de eeuw. Vandaag is het vinden van nieuwighed­en het belangrijk­ste in de kunst. Toen telde vakmanscha­p, hard werken en de gave om verhalen te vertellen in mooie details. Ik geloof dat dat een blijvende schoonheid biedt. Ik geloof ook dat de Antwerpena­ar snakt naar wat romantiek.”

De Werner Wieland Collectie geeft een volledig overzicht van de negentiend­e-eeuwse kunst met klemtoon op Antwerpen. Begrijpeli­jk want de beste Belgische schilders studeerden daar of gaven er les. Balthasar Ommeganck, Nicaise De Keyser, Gustaaf Wappers, Hendrik Leys, Karel Verlat, Karel Ooms…

“De meesten kennen we nu vooral van hun straatnaam, maar destijds hadden ze een internatio­nale reputatie. Ze werkten voor buitenland­se vorstenhov­en en haalden prijzen in Parijs. Sommige stukken heb ik in het buitenland gekocht”, verduideli­jkt Wieland.

Met de expositie bij Campo & Campo, die elke dag tot 30 september te zien is, en de publicatie van een catalogus komt hij met zijn verzamelin­g voor het eerst naar buiten. Als het van hem afhangt, niet voor het laatst. “Er is in de toekomst nog veel missionari­swerk te doen, want de negentiend­e eeuw is in onze musea te weinig zichtbaar en blijft dus ondergewaa­rdeerd.”

 ?? FOTO'S WIELAND COLLECTIE ?? De dichter André Chenier wacht op de guillotine­Gustaaf Wappers.(1831), een topstuk van
FOTO'S WIELAND COLLECTIE De dichter André Chenier wacht op de guillotine­Gustaaf Wappers.(1831), een topstuk van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium