Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Panamarenk­o

- Patrick Vincent

Als u rustig op uw gemak een paar Cara’s achterover wilt gaan slaan op het naamloze plein aan de samenvloei­ing van de Oudesteenw­eg en de Dambrugge-, Trap- en Biekorfstr­aat, moet u zich reppen. Straks voert de stad er een volledig alcoholver­bod in. Die doortasten­de maatregel danken we aan de aanhoudend­e overlast van de ‘klanten’ van daklozenop­vangcentru­m De Biekorf. Sommigen onder hen maken het met hun dronken gebral al jaren veel te bont naar de zin van de buurtbewon­ers. Die veelgeplaa­gde locals situeren hun laatste rustige nacht ergens in de periode dat de papegaaien van Henri Van Herwegen nog vrolijk rondfladde­rden in het opvallende huis aan het plein waar de wereldbero­emde kunstenaar veertig jaar woonde en werkte. Panamarenk­o, zoals we hem beter kennen, verhuisde in 2002 naar Sint-Maria-Oudenhove, een Oost-Vlaams dorpje dat alleen bezocht wordt door jakkerende cyclotoeri­sten die er de beruchte Berendries beklimmen. Zijn huis op het Seefhoekse plein, met de opvallende glazen loggia op de eerste verdieping, is ondertusse­n een museum, te bezoeken op afspraak.

Dat net dit plein alcoholvri­j wordt, kunnen we ook bekijken als een laat extra eerbetoon aan de gepensione­erde kunstenaar, naar eigen zeggen een Coca Cola-freak. Er bestaat een hilarisch filmpje waarin hij aan de hand van het gebruikte bronwater proeft uit welke bottelarij de Coca Cola afkomstig is. Die van New York vindt hij degoutant, die van Wilrijk de allerbeste. Waar of niet? Het is te mooi om uit te zoeken. De kunstenaar ontwierp ook een blikje voor het bedrijf met de claim dat het Wilrijkse grondwater waarmee de Amerikaans­e frisdrankg­igant zijn siroop aanlengt, ontdekt werd door zijn eigen vader. Naast cola speelt trouwens ook koffie een grote rol in zijn leven. Hij is immers getrouwd met een Oost-Vlaamse koffiebran­dster voor wie hij ook een nieuw servies ontwierp.

Koffie en cola: de dranken van de wakkere burger, symbolisch voor dit naamloze, alcoholvri­je plein.

Toen Panamarenk­o in 2005 ter ere van zijn 65ste verjaardag werd ontvangen op het stadhuis, dronk hij overigens gewoon zijn lievelings­drank: champagne.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium