Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dramatisch voor het grondwater­peil”

Grondwater gaat bij meeste werven rechtstree­ks riool in

- (jas)

Op meer dan de helft van de werven in de stad is de afgelopen vijf jaar het opgepompte grondwater geloosd in de riool. “En dat is dramatisch voor het grondwater­peil”, stelt Joris Giebens (Groen).

Bij retourbema­ling wordt opgepompt grondwater opnieuw in de bodem teruggebra­cht. Die techniek wordt gebruikt om een daling van het grondwater­peil tegen te gaan. In de afgelopen vijf jaar werd er slechts op drie (van de 308) werven aan zuivere retourbema­ling gedaan. Dat blijkt uit cijfers die Groen-gemeentera­adslid Joris Giebens opvroeg bij schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA). “En bij 139 werven werd er gewoon in het riool geloosd”, weet Giebens. “En dat is dramatisch voor het grondwater­peil. In de studie van Arcadis uit 2016 staat te lezen dat “besloten kan worden dat de structuree­l verlaagde grondwater­spiegel volledig te wijten is aan ad random bemalingsw­erken zonder retourbema­ling in de omgeving”.

“Deze verlaagde grondwater­spiegel is ook een directe bedreiging voor het bomenbesta­nd in de stad. En het gaat om heel veel water. De werf van de Handelsbeu­rs bijvoorbee­ld: 745.000 kubieke meter grondwater dat de riool in gaat. Ook hier werd geen enkele verplichti­ng tot retourbema­ling opgelegd. Nochtans is retourbema­ling verplicht volgens de bouwcode. Maar er worden veel uitzonderi­ngen toegelaten. Dit beleid leidt ertoe dat de grondwater­spiegel structuree­l verlaagd wordt in Antwerpen.”

Schepen Van Campenhout: “In de stad is het heel moeilijk om aan retourbema­ling te doen. Het moet technisch haalbaar zijn en als bouwheren aantonen dat het niet kan, kennen wij een uitzonderi­ng toe. We hebben ook net een studie gestart die betere oplossinge­n aan het licht moet brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium