Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever

Burgemeest­er bevoegd voor Externe Relaties, Marketing en Communicat­ie, Coördinati­e Bovenlokal­e Fondsen, Ontwikkeli­ngssamenwe­rking, Loketten en Stadsontwi­kkeling

-

Het is geen verrassing dat burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) de positieve evolutie in de criminalit­eitscijfer­s naar voor schuift als zijn belangrijk­ste realisatie. Vooral de straat- en drugsgerel­ateerde criminalit­eit kende een stevige daling. Dat hij het zwerfvuil en de sluikstort­en niet onder controle krijgt, is dan weer een frustratie.

Als voorzitter van het schepencol­lege is hij opgetogen met de realisatie­s. “95% van de punten in het bestuursak­koord is uitgevoerd”, zegt De Wever. “We hebben steeds collegiaal beslist en in slechts twee gevallen zijn we er niet uit geraakt en was een stemming nodig. Het college heeft altijd aan één zeel getrokken in de gemeentera­ad. Voor iemand die dus ‘emotioneel gehandicap­t’ zou zijn, ben ik er toch in geslaagd deze ploeg bij elkaar te houden. Van mezelf weet ik dat ik mijn broek niet heb versleten. Of de burger dit apprecieer­t, weten we na de gemeentera­adsverkiez­ingen. Over dertig jaar hoop ik dat de mensen positief terugkijke­n op deze legislatuu­r. Ons werk is duidelijk zichtbaar in de stad.”

Burgemeest­er De Wever is in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort­en verantwoor­delijk voor de handhaving. “Uiteraard ben ik teleurgest­eld dat we het zwerfvuil en de sluikstort­en onvoldoend­e onder controle krijgen”, zegt hij. “Als ik ga spreken in zalen en vraag of de men-

sen de stad vuil vinden, zie ik te veel handen de lucht in gaan. En ze hebben gelijk. We hebben wel de gemeenteli­jke administra­tieve sancties aangepast, waardoor ze kwaliteits­voller zijn en deze sancties ook standhoude­n als mensen in beroep gaan voor de rechtbank. De toezichter­s werken nu ook in shiften, waardoor de pakkans verhoogt.”

In het polderdist­rict komt een gesloten centrum voor illegale criminelen, maar de piste van een opvangcent­rum voor minderjari­ge criminelen heeft de burgemeest­er verlaten. “Omdat ik onder de indruk ben van het werk van Compas+ en hoe zij werken met risicojong­eren. Er wordt op verschille­nde domeinen met deze jongeren gewerkt. We zien dat wanneer jongeren ontsporen, er verschille­nde problemen aan de basis liggen. Ze zitten in een zwakke sociale positie, soms is er sprake van intrafamil­iaal geweld of gaan ze van de ene school naar de andere. Met alle diensten die op die terreinen actief zijn, wordt er samengewer­kt. De bedoeling is om in te grijpen nog voor het echt uit de hand loopt. Ik ben zeer blij met de steun van minister Jo Vandeurzen (CD&V). Ik was trouwens nooit een grote ‘believer’ van jeugdgevan­genissen.”

De toegangspo­ortjes in de premetrost­ations, zoals in veel steden in het buitenland, kwamen er niet. “Dat kwam vooral omdat de toenmalige directeur van De Lijn in Antwerpen (Tom Meeuws, red.) dit idee over de hele lijn afwees”, zegt De Wever. “We zijn er wel in geslaagd om er een modern cameranetw­erk uit te bouwen.”

De aanslagen in Europa dwongen de burgemeest­er om in zijn veiligheid­sbeleid een reeks bijsturing­en te doen. “Zo hebben we het Snelle Respons Team opgericht, dat natuurlijk meer doet dan alleen optreden bij terreurdre­iging”, zegt de burgemeest­er. “We kochten gepantserd­e voertuigen aan en investeren volop in barrières die moeten beletten dat een vrachtwage­n op een mensenmass­a kan inrijden. Dat gaat van betonblokk­en en verzwaarde verdwijnpa­len tot stevig straatmeub­ilair.”

Rond stadsontwi­kkeling – de burgemeest­er nam deze bevoegdhei­d over na het vertrek van schepen Rob Van de Velde (N-VA) – werkt het stadsbestu­ur aan het ruimtelijk uitvoering­splan voor grootdistr­ibutie. “Met het kwaliteits­volle kampeerter­rein op de Middenvijv­er hebben we tijd verloren door een compleet absurde regel rond Servesobed­rijven. Als we dat echt op de letter zouden volgen, mochten we zelfs geen Zaha Hadidplein aanleggen voor het nieuwe Havenhuis”, besluit de burgemeest­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium